Žena na zubařském křesle během kontroly u zubaře.

Eroze zubní skloviny: příčina a léčba

Dojde-li k narušení zubní skloviny a obnažení dentinu neboli zuboviny, může zub žloutnout, začne být citlivý a sklovina se ztenčuje. Takový zub vykazuje všechny známky eroze skloviny. Seznamte se s příčinami zubní eroze a jak jí předcházet, abyste chránili svůj zdravý úsměv.

Co je to zubní eroze?

 

Zubní eroze je narušení zubní skloviny, povrchové tkáně zubů, vlivem chemického působení kyselin.

 

 

Odkud tyto kyseliny pocházejí?

 

Jak uvádí odborný časopis Praktické zubní lékařství ve svém článku na téma diagnostiky, prevence a léčby eroze zubů, existuje mnoho faktorů, které přispívají k erozi zubů a nadměrné kyselosti. Mezi ně patří:

 

  1. Strava

     

    Konzumace kyselých potravin a nápojů je nejčastější příčinou narušení zubní skloviny. Kyseliny z potravin obvykle neutralizují sliny. Obsahují-li ovšem potraviny a nápoje nadměrné množství kyselin, pak nejsou sliny schopny neutralizaci zajistit. Čisté ovocné šťávy, voda s citrónem a všechny druhy sycených nápojů (i limonáda se sníženým obsahem cukru a energetické nápoje) jsou vysoce kyselé. Pokud pijete vy nebo vaši rodinní příslušníci velká množství těchto nápojů, můžete si zvyšovat riziko eroze zubů.

  2.  

  3. Poruchy příjmu potravy

     

    Poruchy příjmu potravy, jako např. bulimie a další onemocnění, při kterých dochází k častému zvracení, mohou vystavovat sklovinu kyselinám a také zvyšovat riziko eroze zubů.

  4.  

  5. Gastroezofageální reflux (GERD)

     

    Chronický reflux žaludečních šťáv může přispívat k erozi skloviny, když se žaludeční šťávy vracejí jícnem až k zadní části hrdla. Zuby vystavené neustálému působení kyselin mohou erodovat, přičemž může dojít až k obnažení dentinu.

     

  6. Léky

     

    K erozi zubní skloviny mohou přispívat také vitamín C ve žvýkací podobě, tablety železa a další kyselá léčiva.

     

  7. Suchost v ústech

     

    Suchost v ústech (často způsobovaná léky) může také přispívat k erozi zubů, neboť v ústech je méně slin, které by mohly kyseliny neutralizovat. Mnoho ústních vod určených pro suchost v ústech má nízké pH, aby zvyšovaly tok slin a přispívaly ke svěžímu dechu. To je bohužel velmi nevhodné pro zuby a je třeba se tomu v maximální možné míře vyvarovat. O vhodném výplachu ústní dutiny, který by zmírnil příznaky suchosti v ústech, se poraďte se zubním lékařem.

Doporučujeme

  • Balíček zubní pasty elmex Opti-namel pro denní obnovu a ochranu zubní skloviny.

    <span>elmex® Opti-namel Daily Repair</span> Zubní pasta

    elmex® Opti-namel Daily Repair pomáhá doplňovat oslabenou sklovinu přírodním vápníkem a dalšími minerály, čímž sklovinu zpevňuje.
    Koupit nyní »
  • Balíček zubní pasty elmex Enamel Professional s technologií Opti-Enamel pro ochranu a posílení zubní skloviny.

    <span>elmex® Opti-namel Enamel Professional</span> Zubní pasta

    Díky technologii Micro-Sealing pomáhá remineralizovat oslabená místa zubní skloviny a vytvářet na zubu ochrannou vrstvu, která chrání před útoky kyselin a minimalizuje další ztrátu skloviny.
    Koupit nyní »

Jaké jsou příznaky zubní eroze?

 

Mezi příznaky zubní eroze a narušení zubní skloviny patří:

 

  • Žloutnutí – Zuby mohou vypadat zažloutlé, protože se průsvitná vrstva skloviny ztenčuje a sklovinou více prosvítá podkladová žlutavá barva dentinu.
  • Průhlednost – Přední zuby mohou působit jako průhledné nebo průsvitné, a to zejména u okrajů, kterými kousáte.
  • Bolest zubů – V případě nadměrného přísunu kyselin z potravin, nápojů a dalších vlivů, dojde k obnažení podkladové vrstvy zubu, tzv. dentinu, což vede k bolesti a citlivosti zubu.

 

 

Co lze pro prevenci zubní eroze udělat?

 

Riziko zubní eroze a obnažení dentinu lze zmírnit dodržováním následujících pravidel:

 

  • Omezte konzumaci kyselých nápojů a potravin, jako např. sycených nápojů a citrusových šťáv. Pokud takové nápoje pijete, omezte konzumaci na dobu při jídle, abyste minimalizovali jejich vliv na zubní sklovinu.
  • Po konzumaci kyselých potravin nebo nápojů vypláchněte ústa čistou vodou.
  • Budete-li při konzumaci sycených nápojů a ovocných šťáv používat slámku, přispějete k tomu, aby se zuby nedostaly do styku s kyselinami. Dbejte na to, aby vám nápoj nešuměl v ústech!
  • Po jídle si dejte skleničku mléka nebo kousek sýru, abyste kyseliny neutralizovali.
  • Žvýkejte žvýkačky bez cukru s obsahem xylitolu. Pomůžete tím neutralizovat kyseliny z potravin a nápojů.
  • Pociťujete-li suchost v ústech nebo máte problémy s nízkou produkcí slin, pijte během dne více vody.
  • Suchost v ústech můžete řešit pomocí ústní vody doporučené vaším zubním lékařem. Vhodné je také projednat s ošetřujícím lékařem změnu léků, které užíváte.
  • Ty mohou také suchost v ústech způsobovat.
  • Používejte měkký zubní kartáček a při čištění na něj příliš netlačte.
  • Používejte zubní pastu s fluoridem, abyste posílili zuby pro boj proti zubnímu kazu.
  • Pokud jste zuby vystavili kyselinám z potravin a nápojů a máte sklony k zubní erozi, buď si zuby vyčistěte ihned po jídle, nebo s čištěním zubů vyčkejte několik hodin.
  • Působením kyselin dochází ke změkčení skloviny, která je pak během čištění náchylnější k erozi.
  • Používejte ústní vodu, která byla speciálně vyvinuta k prevenci zubní eroze.

 

 

Jak lze zuby poškozené erozí zubní skloviny opravit?

 

Pokud jste přišli o sklovinu z důvodu eroze, pak již není možné sjednat nápravu. Ochrana zubní skloviny je proto velmi důležitá. Zubní lékaři dokážou rozpoznat časné příznaky zubní eroze. Proto je nanejvýš vhodné absolvovat pravidelné zubní prohlídky. Máte-li pocit, že jste zubní erozí ohroženi, můžete se během nich informovat, zda vykazujete její příznaky. Zubní lékař vám doporučí postupy péče o ústní dutinu, které se zaměří na prevenci budoucího poškození zubní erozí a v co největší míře přispějí k zachování zbývající zubní skloviny. Pokud se zubní eroze rozvinula příliš, zubní lékař může zub opravit pomocí korunky, kompozitních výplní nebo fazet, aby se poškození zakrylo. Neexistuje ovšem technologie, která by dokázala zubní sklovinu skutečně obnovit.

Články