Die ideale Zahnpasta für empfindliche Zähne: Was steckt drin?

Ideální zubní pasta pro citlivé zuby: Co obsahuje?

Čištění zubů správnou zubní pastou může dlouhodobě zlepšit zdraví vašich zubů, ale ideální zubní pasta pro citlivé zuby může výrazně snížit vaši bolest již po dvou týdnech.

Zuby se stávají citlivými, když zubní dřeň (pulpa) nemá žádnou nebo jen malou ochranu před teplotními změnami v ústech způsobenými některými potravinami a nápoji. Zuby mají měkký vnitřek, který obsahuje mnoho nervů, tzv. zubní dřeň, která je pokryta vrstvou dentinu (zuboviny). Nad dentinovou vrstvou je sklovina, která pokrývá zuby nad dásněmi; kořeny zubů pod korunkou jsou pokryty zubním cementem. Zde se dozvíte, na co byste se měli zaměřit, abyste ochránili tyto důležité povrchy zubů:

Podpora skloviny

 

Zubní sklovina a cement chrání vnitřek zubu, ale pokud jsou tyto oblasti opotřebované nebo poškozené kazem, jsou nervy v zubní dřeni zranitelné. Někteří lidé mají přirozeně tenkou sklovinu. Horké, studené, sladké a kyselé látky mohou stimulovat nervy prostřednictvím kanálků v dentinové vrstvě, které zasahují dovnitř zubu, a způsobovat bolest, kterou možná dobře znáte.

 

Mezi příčiny opotřebení nebo degradace skloviny patří zubní kaz, příliš silné čištění zubů, používání zubního kartáčku s tvrdými vlákny, konzumace potravin nebo nápojů s vysokou kyselostí, noční skřípání zubů, ustupující dásně a dokonce i stomatologické zákroky, jako je bělení zubů - tento efekt je však pouze dočasný. Proto je ideální zvolit zubní pastu pro citlivé zuby, která posiluje sklovinu a obsahuje složky, které chrání nervy, jež jsou často podrážděné horkem nebo chladem. V závislosti na příčině citlivosti zubů však může být dostatečným řešením i pravidelné čištění zubů pastou, která je šetrná k citlivým zubům.

Dusičnan draselný

 

Dusičnan draselný je speciální složkou zubní pasty pro citlivé zuby, která se v běžné zubní pastě nevyskytuje. Chrání nervy zubů tím, že je účinně znecitlivuje a blokuje přenos bolesti. Pokud používáte zubní pastu určenou speciálně pro citlivé zuby, může se účinek projevit až za dva až čtyři týdny.

Fluorid

 

Ideální zubní pasta pro citlivé zuby by měla obsahovat také fluorid, který posiluje oslabenou nebo opotřebovanou zubní sklovinu a pomáhá předcházet vzniku počátečních forem zubního kazu. A přestože mnoho běžně dostupných zubních past fluorid obsahuje, může vám zubní lékař doporučit zubní pastu s obzvláště vysokým obsahem fluoridu pro ošetření citlivých zubů. Například mnoho gelových výrobků obsahuje malé množství fluoridu cínatého. Jiné obsahují určitou dávku fluoridu sodného. Oba tyto přípravky vám může doporučit váš zubní lékař, abyste zmírnili citlivost zubů.

Doporučujeme

  • Obal zubní pasty elmex Sensitive Professional Repair & Prevent s informacemi o ochraně dásní a úlevě od bolesti.

    <span>elmex® Sensitive Professional Repair & Prevent</span> Zubní pasta

    Dásně chrání citlivé části zubů. Pokud dojde k ustupování dásní, obnažené zubní krčky mohou vyvolávat bolest. Tato zubní pasta nejenže okamžitě* obnovuje citlivé oblasti zubů, ale pomáhá také zesílit dásně, čímž chrání zuby před budoucí zvýšenou citlivostí. * Pro okamžitou úlevu od bolesti naneste až dvakrát denně konečky prstů přímo na citlivý zub a jednu minutu jemně masírujte.
    Koupit nyní »
  • Obal zubní pasty elmex Sensitive Professional pro citlivé zuby a okamžité zmírnění bolesti.

    <span>elmex® Sensitive Professional</span> Zubní pasta

    Zubní pasta elmex® Sensitive Professional pro okamžitou* a dlouhotrvající úlevu od citlivosti zubů. *Pro okamžitou úlevu od bolesti naneste až dvakrát denně konečky prstů na citlivý zub a jednu minutu jemně masírujte.
    Koupit nyní »

Péče o citlivé zuby

 

Pokud je citlivost zubů způsobena kazem na jednom nebo více místech, může problém vyřešit pouze váš zubní lékař. Další příčiny citlivosti zubů však můžete léčit doma pravidelným čištěním zubů pastou pro citlivé zuby. Můžete mít chuť vyhnout se šištění citlivých zubů, abyste se nevystavovali nepříjemnému pocitu s ním spojenému. Pokud však dlouhodobě používáte správnou zubní pastu dvakrát denně, můžete citlivost zubů zmírnit. Zuby si čistěte kartáčkem s měkkými vlákny a dávejte pozor, abyste na ně příliš netlačili. Pokud se váš stav zhorší, může vám zubní lékař doporučit další ošetření, například odstranění zubního kamene (scaling) nebo transplantaci dásňového štěpu.

Není důvod žít v bolesti, když existují zubní pasty a další metody ošetření citlivých zubů. Už po dvou týdnech můžete opět jíst a pít vše, na co máte chuť!

Další články