Žena se širokým úsměvem drží zmrzlinu.

Jsou vaše zuby citlivé na cukr?

Pro mnohé z nás je nákup vydatného jídla týdenní tradicí, vrcholem svátečního rodinného setkání nebo třeba odměnou po náročném tréninku. Příliš mnoho tradic nebo odměn však může ovlivnit odolnost vašich zubů. Pocity, které citlivé zuby způsobují, nejsou nijak příjemné. A přestože tento nepříjemný pocit může být příznakem několika faktorů, mnozí se diví: Jsou mé zuby citlivé na cukr?

Vliv cukru na zuby

 

Sladké pochoutky jsou sice chutné, ale mohou poškodit zuby tím, že napadají ochrannou sklovinu. Sladké potraviny - obvykle s vysokým obsahem cukru - jsou jednou z příčin citlivosti zubů. Sladkosti, které mnozí z nás milují, jsou plné zkvasitelných sacharidů, kterými se v ústech živí bakterie a vytvářejí kyseliny. Tyto kyseliny přispívají k poškození zubní skloviny. Čím vyšší je obsah cukru v potravinách, tím více kyseliny se vytváří. Toto snížení skloviny nakonec vede ke vzniku zubního kazu. A mimochodem, pokud budete tyto potraviny a nápoje konzumovat i nadále, cukry v nich obsažené mohou nyní vyvolat bolest v oblastech, které jimi byly dříve poškozeny.

 

Citlivost zubů je jednoduchý termín pro přecitlivělost kořenů nebo dentinu. Dvěma hlavními příčinami citlivých zubů jsou onemocnění parodontu a ústup dásní. Když je dentin (zubovina) na krčcích nebo kořenech odhalen, nemá ochrannou vrstvu skloviny. Nechráněný dentin umožňuje částečkám potravy, plaku a kyselinám pronikat a dráždit nervy hluboko uvnitř zubu. To může vést k bolesti zubů.

 

Citlivost zubů poznáte snadno. Pokud sladké, kyselé, horké nebo studené potraviny a nápoje vyvolávají nepříjemný pocit nebo bolest při kontaktu se zuby, může za tím být citlivost zubů. Dalším příznakem, který může přicházet a odcházet, je stejný pocit při dýchání velmi chladného vzduchu. Citlivé zuby jsou bohužel velmi časté. S citlivostí zubů se setkala přibližně polovina populace.

Doporučujeme

  • Obal zubní pasty elmex Sensitive Professional pro citlivé zuby a okamžité zmírnění bolesti.

    <span>elmex® Sensitive Professional</span> Zubní pasta

    Zubní pasta elmex® Sensitive Professional pro okamžitou* a dlouhotrvající úlevu od citlivosti zubů. *Pro okamžitou úlevu od bolesti naneste až dvakrát denně konečky prstů na citlivý zub a jednu minutu jemně masírujte.
    Koupit nyní »
  • Zubní kartáček elmex s ultra měkkými štětinami pro šetrnou péči o zuby a dásně.

    <span>elmex® Caries Protection </span>Zubní kartáček Ultra Soft

    Zubní kartáček elmex® Ultra Soft s vysokou hustotou vláken o průměru 0,1 mm velice jemně a šetrně čistí zuby i dásně. Měkký zubní kartáček má navíc malou hlavu, která se dostane i do těžko dostupných míst. Kartáček elmex Ultra Soft pomáhá efektivně odstraňovat zubní plak a předcházet zubnímu kazu. Také výrazně snižuje výskyt skvrn na zubní sklovině a zajišťuje tak sebevědomý úsměv po celý den.
    Koupit nyní »

Co můžete udělat pro citlivé zuby

 

Pokud máte podezření, že jsou vaše zuby citlivé na cukr, můžete proti tomu podniknout některá opatření. V první řadě dbejte na správnou ústní hygienu. Používejte zubní pastu speciálně vyvinutou pro citlivé zuby, abyste při čištění zubů dále nepoškozovali sklovinu. Po každém jídle si vyčistěte zuby a použijte zubní nit. V kanceláři mějte v zásuvce svého pracovního stolu také zubní kartáček a pastu. K tomu se hodí zejména cestovní zubní kartáčky a zubní pasty.

 

Dalším tipem je změna stravovacích návyků. Nahraďte svačiny, jako jsou sušenky a sladkosti, zdravým a chutným ovocem a zeleninou. Totéž platí pro nápoje: vyhýbejte se sladkým limonádám a pijte raději vodu, čímž průběžně odplavujete bakterie, které jsou hladové po cukru. Žvýkačky bez cukru jsou další alternativou sladkostí - chutnají sladce, aniž by měly škodlivý vliv na zuby. Pokud si však myslíte, že citlivost zubů na cukr může být chronický problém, měli byste se poradit se svým zubním lékařem.

 

Nikdo neříká, že si nemůžete občas dopřát sladkou pochoutku. Kdo by si občas rád nedal kousek dortu? Nezapomeňte však, že nejlepší je užívat si všeho s mírou.

Další články