Zubní lékař mluví s pacientkou o ústní hygieně.

Výplně: Základní informace

Jak zubní lékař určí, zda je výplň (plomba) nutná.

 

Zubní lékař má k dispozici několik metod, jak zjistit, zda máte zubní kaz. Patří mezi ně:

 

Vyšetření - některé změny barvy zubů mohou být známkou zubního kazu, ale ne všechny. Zubní lékař použije takzvanou sondu, kovový nástroj se špičatým koncem, aby prozkoumal povrch vašich zubů a zjistil, zda se na nich nevyskytuje zubní kaz. Zdravá zubní sklovina je tvrdá a odolává tlaku vyvíjenému sondou. Kariézní sklovina je měkčí. Přístroj se na ni lehce přilepí. Zubní sondy je třeba používat opatrně. Při přílišném tlaku sondou může dojít k poškození zubu. Existuje také možnost, že se bakterie zubního kazu přenesou sondou na jiné zuby.

 

Barvení zubního kazu - Za tímto účelem se na zuby nanáší speciální barvicí roztok. Tím se zabarví místa postižená zubním kazem, zatímco zdravá místa zůstanou bezbarvá.

 

Rentgenové snímky - rentgenové snímky mohou ukázat tvorbu zubního kazu v mezizubních prostorech a v dentinu (zubovině) pod sklovinou. Rentgenové snímky však často nezobrazují přesně menší kazy na okluzních (žvýkacích) plochách zubů. Stávající výplně nebo protetické práce mohou potenciálně bránit pohledu na místa postižená zubním kazem.

 

Laserové fluorescenční světelné sondy - Tyto malé přístroje zviditelňují změny na zubu způsobené zubním kazem. Jsou obzvláště užitečné při zkoumání jamek a rýh na okluzních plochách stoliček a premolárů (zadních zubů).

 

Zubní kaz však nemusí být jediným důvodem, proč potřebujete plombu. Mezi další důvody patří:

 

  • Prasklina v zubu nebo zlomenina zubu
  • Opotřebení zubů způsobené neobvyklým používáním, jako je např.:
  • Kousání nehtů
  • Skřípání zubů (bruxismus)
  • Používání zubů k otevírání lahví nebo předmětů

Jednotlivé kroky ošetření výplní

 

Když jdete k zubnímu lékaři, aby vám zhotovil výplň, může vám být podáno lokální anestetikum, které znecitliví postižené místo. Poté zubní lékař ošetří zubní kaz pomocí vrtačky. K ošetření zubních kazů se mohou používat i lasery.

 

Zubní vrtačka používá rotující kovové vrtací prvky, které se zařezávají do zubní skloviny a odstraňují postiženou část zubu. Vrtací prvky mají různé tvary a velikosti. Zubní lékař je použije v závislosti na velikosti a umístění zasaženého místa.

 

Nejprve váš zubní lékař pomocí vrtačky s vysokou řeznou rychlostí (vrtačka, která vydává známý vysoký bzučivý zvuk) odstraní oblast zasaženou zubním kazem. Jakmile vrták postoupí k dentinu, druhé vrstvě zubu, může zubní lékař použít pomalejší vrták. Dentin je totiž měkčí než sklovina.

 

Po úplném odstranění oblasti postižené zubním kazem zubní lékař dutinu vytvaruje a připraví ji na výplň. Toto tvarování závisí na typu výplně, aby dobře seděla. K ochraně zubní dřeně (pulpy), kde se nacházejí nervy, může zubní lékař použít podložku nebo liner. Základní výplně nebo vložky mohou být vyrobeny z kompozitní pryskyřice, skloionomerů, oxidu zinečnatého a eugenolu nebo jiného materiálu.

 

Některé z těchto materiálů uvolňují fluorid a mohou chránit zub před dalším kazem.

 

Pokud váš zubní lékař vkládá výplň, která vyžaduje adhezivum, připraví zub před vložením výplně leptáním kyselým gelem. Proces leptání způsobí, že se na povrchu skloviny zubu vytvoří drobné otvory. Zatímco zubní lékař umístí výplň, kompozitní materiál výplně tyto otvory uzavře. Kromě toho se používá spojovací prostředek, takže se výplň spojí se zubem dvěma způsoby. Zubní výplně s pojivy mohou snížit riziko netěsnosti výplně nebo vzniku kazů pod výplní. U kompozitních výplní se obvykle adhezivum používá.

 

Některé typy výplní se vytvrzují speciálním světlem. U těchto výplní zubní lékař nanáší materiál ve vrstvách a několikrát proces přeruší, aby na materiál posvítil jasným světlem. Tím se materiál zpevní a získá pevnost a odolnost.

 

Po dokončení výplně zubní lékař dokončí leštění povrchu zubu speciálními jemnými vrtáky, aby vyhladil případné nerovnosti nebo nerovnosti.

Po vložení výplně

 

V některých případech se citlivé zuby objevují po umístění výplně. Zub může být citlivý na tlak, vzduch, sladké nebo studené. Kompozitní výplně často způsobují citlivost, ale to se může stát i u jiných typů výplní.

 

Nejčastějším důvodem bolesti po odeznění anestezie je příliš vysoká výplň. Zavolejte svému zubnímu lékaři a co nejdříve se objednejte na úpravu výplně.

 

Dalším problémem po ošetření výplní může být silný pocit podobný elektrickému šoku, který se objevuje pouze při dotyku zubů. Tomu se říká galvanický šok. Vzniká, když se dva kovy (jeden v zubu s novou výplní a druhý v opačném zubu) vzájemně dotýkají, čímž v ústech vzniká elektřina. K tomu dochází například tehdy, když máte novou amalgámovou výplň v dolním zubu a zlatou korunku na protějším zubu v horní čelisti.

 

Citlivost zubu by měla ustoupit během jednoho až dvou týdnů. Do té doby se snažte vyhýbat spouštěcím faktorům. Pokud je váš zub extrémně citlivý nebo citlivost neustoupí ani po dvou týdnech, domluvte si další schůzku se svým zubním lékařem.

 

Je důležité, aby váš zubní lékař věděl o vaší citlivosti. Při příští potřebě výplně může použít jiný materiál a učinit opatření ke snížení případné citlivosti. Každý člověk reaguje na použité materiály jinak. Zubní lékař nemůže předpovědět, zda váš zub bude na materiál reagovat.

 

Když se svým zubním lékařem hovoříte o své citlivosti, nezapomeňte ji co nejpřesněji popsat. Tyto informace pomohou vašemu zubnímu lékaři při rozhodování o dalším postupu. Zubní lékař může výplň odstranit a nahradit ji novou. V případě hlubokých výplní může být potřeba ošetřit kořenové kanálky.

 

Po umístění výplně ji zubní lékař vyleští, ale i poté mohou zůstat ostré hrany. Vzhledem k lokální anestezii je pravděpodobně zpočátku neucítíte. Pokud si takového ostrého místa všimnete, měli byste se co nejdříve objednat ke svému zubnímu lékaři, aby vám ho obrousil a zabránil tak poranění jazyka nebo úst.

Dočasné výplně

 

Dostanete dočasnou zubní výplň (obvykle bílou, krémovou nebo šedou):

 

  • pokud je v rámci vaší léčby zapotřebí více než jedna návštěva.
  • pokud chce váš zubní lékař dát zubu čas na zhojení.
  • pokud máte hlubokou dutinu a při ošetření dojde k obnažení zubní dřeně (s nervy a cévami).
  • pokud potřebujete akutní zubní ošetření.

 

Dočasná výplň může také zlepšit pocit ze zubu. Plomba totiž zub utěsní, chrání dřeň před bakteriemi a snižuje citlivost.

 

Dočasné výplně často obsahují eugenol, účinnou látku, která se nachází také ve volně prodejných lécích proti bolesti zubů. Eugenol je také součástí hřebíčkového oleje, který se rovněž používá k léčbě bolesti zubů.

 

Dočasné výplně nejsou určeny k dlouhodobému nošení. Během jednoho až dvou měsíců obvykle vypadnou, rozpadnou se nebo vykazují značné známky opotřebení. Pokud jste tedy obdrželi dočasnou výplň, měli byste se objednat ke svému zubnímu lékaři, aby vám ji nahradil trvalou výplní. Pokud tak neučiníte, může se v zubu objevit infekce nebo jiné komplikace.

Proč je nutné vyměňovat zubní výplně?

 

Zubní výplně nevydrží věčně. Mohou se zbarvit. Kompozitní výplně v barvě zubu získávají tmavé skvrny a časem žloutnou nebo tmavnou. Při žvýkání působí na zuby a na výplně v nich obrovské tlakové síly. I když se nevyskytují žádné jiné problémy, některé výplně se časem opotřebují a je třeba je vyměnit. Zubní výplň je třeba vyměnit dříve, pokud selhává, prosakuje nebo má praskliny.

 

Pokud je výplň poškozená nebo netěsní, mohou se pod ni dostat bakterie a zbytky jídla. Protože tuto nepřístupnou oblast nemůžete vyčistit, bakterie se zde mohou živit zbytky potravy a vytvářet tak kyseliny, které způsobují zubní kaz. Zubní kaz se může pod výplní rozšířit do velké vzdálenosti, aniž bychom si toho všimli, nebo může způsobit okamžitou bolest. Proto byste měli své výplně pravidelně kontrolovat a v případě zjištění problémů je nechat vyměnit.

Vypadávající výplně

 

Zubní výplně mohou selhat z několika důvodů:

 

  • Kousnete příliš silně do zubu s velkou výplní a dojde ke zlomení výplně nebo samotného zubu.
  • Použitý výplňový materiál nemůže odolat silám, kterým je vystaven. Pokud se například z jednoho z vašich řezáků odlomil velký kus, je vhodnou volbou porcelánová korunka v barvě zubu. Zubní lékař se však může rozhodnout i pro kompozitní výplň. I to může vypadat dobře nebo přijatelně. Pokud je však kompozitní výplň příliš velká, může při neuváženém kousnutí dojít k jejímu zlomení.
  • Při umístění výplně se do dutiny dostanou sliny. U kompozitních pryskyřic to ovlivňuje vazbu se zubem. V důsledku toho výplň dostatečně nepřilne k zubu a může vypadnout.

Doporučujeme

  • Tuba a obal zubního gelu elmex s aminofluoridem pro prevenci zubního kazu.

    <span>elmex® gelée</span> Dentální gel

    elmex® gel prokazatelně snižuje riziko zubního kazu, posiluje zubní sklovinu, remineralizuje počáteční zubní kaz a léčí přecitlivělé zubní krčky.
    Koupit nyní »
  • Balíček zubní pasty elmex Anti-Caries pro profesionální ochranu proti zubnímu kazu.

    <span>elmex® Anti-Caries Professional</span> Zubní pasta

    Zubní pasta s jedinečnou technologií neutralizace cukerných kyselin, která přímo bojuje proti cukerným kyselinám obsaženým v plaku - hlavní příčině zubního kazu. V kombinaci s fluoridem a vápníkem jsou zuby remineralizovány 4x účinněji* - pro silné a odolné zuby. *V porovnání se zubní pastou s 1450 ppm fluoridu (monofluorfosforečnan sodný).
    Koupit nyní »

Prasklé výplně

 

V amalgámových i kompozitních výplních mohou vznikat trhliny a praskliny - buď brzy po umístění výplně, nebo po určité době nošení výplně.

 

Trhliny vznikají krátce po umístění výplně, kdy je výplň výše než zbytek zubu, a musí proto přenášet většinu sil vznikajících při žvýkání. Po určité době mohou vzniknout také praskliny, protože síly způsobené žvýkáním a kousáním působí na výplň a restaurovaný zub.

 

Na okrajích výplně se mohou vytvořit drobné trhliny. Ty jsou obvykle způsobeny dlouhodobým opotřebením. Tyto trhliny však lze často opravit.

Netěsné zubní výplně:

 

Zubní výplň se nazývá netěsná, pokud okraj výplně nedosedá těsně na povrch zubu. Do mezery mezi výplní a zubem se mohou dostat zbytky jídla a slin. To může vést k tvorbě kazů, změně barvy nebo citlivosti.

 

Amalgámové i kompozitní výplně mohou prosakovat. Amalgámová výplň někdy po umístění mírně prosakuje. To se projevuje citlivostí zubů na chlad. Během následujících dvou až tří týdnů se však tato citlivost snižuje. Nakonec zmizí úplně. Během této doby amalgámová výplň přirozeně koroduje. Tato koroze utěsní okraje výplně a výplň již těsní.

 

Kompozitní výplň může být kontaminována slinami. Tím se oslabí vazba mezi výplní a zubem, což může způsobit netěsnost. Také se mohou v místě styku zubu a výplně vytvořily malé mezery. Ty jsou způsobeny smršťováním výplně během zákroku. Citlivost po umístění kompozitní výplně může časem vymizet. Pokud tomu tak není, bude možná nutné náplň vyměnit.

 

Zubní výplně mohou v důsledku opotřebení po určité době vypadávat. Tyto výplně by měly být vyměněny.

Opotřebované zubní výplně

 

Některé výplně mohou vydržet 15 let nebo i déle. Jiné je třeba vyměnit již po pěti letech. Váš zubní lékař může určit, zda opotřebení vašich zubních výplní pokročilo natolik, že je třeba je vyměnit.

Zatínání a skřípání zubů

 

Pokud zatínáte nebo skřípete zuby, můžete mít s výplněmi větší problémy. Síly působící na zuby mohou způsobit citlivost zubů a další opotřebení výplně. Příčinou citlivých zubů může být také zatínání nebo skřípání zubů, pokud se na zubech a výplních objeví praskliny nebo jemné vlásečnicové trhlinky, tzv. craze lines. Tyto jemné prasklinky můžete sami vidět, když si na zub posvítíte.

Jak dlouho vydrží výplně?

 

Ačkoli některé výplně mohou vydržet mnoho let, průměrná životnost amalgámové výplně je přibližně dvanáct let. Životnost kompozitních výplní může být ještě nižší.

 

Zubní lékař vám při kontrolní prohlídce zkontroluje výplně. Rentgenové vyšetření může být nutné, pokud se váš zubní lékař domnívá, že vaše plomba může být prasklá nebo netěsná, nebo pokud chce zjistit, zda se pod plombou nevyvinul kaz. Objednejte se ke svému zubnímu lékaři:

 

  • pokud je zub citlivý;
  • pokud si všimnete praskliny;
  • pokud se zdá, že část výplně chybí.

 

Pravidelně navštěvujte zubního lékaře, čistěte si zuby fluoridovou pastou a jednou denně používejte zubní nit. Pokud máte několik nebo velké výplně, může vám zubní lékař předepsat fluoridový gel, který můžete používat doma. Fluorid může pomoci posílit zubní sklovinu a zabránit vzniku zubního kazu v budoucnu. Zubní lékař nebo dentální hygienistka vám také může při preventivní prohlídce aplikovat na zuby fluoridový lak.

 

Můžete také používat ústní vody, které snižují kyselé prostředí v ústech. Nižší hladina kyselosti snižuje počet bakterií způsobujících zubní kaz. To může v budoucnu vést ke snížení počtu zubních kazů.

 

Pokud si všimnete prasklin v plombách, měli byste se zeptat svého zubního lékaře na zubní dlahu. Může pomoci zamezit zatínání nebo skřípání zubů v noci, když spíte.

 

Obnova zubní výplně

 

Před odstraněním výplně s vámi zubní lékař probere možné varianty léčby. Často je možné starou výplň opravit místo jejího odstranění a úplné výměny. Pokud je třeba vyměnit celou výplň, váš zubní lékař znovu posoudí, který materiál výplně je nejvhodnější. Vysvětlete svému zubnímu lékaři, jak byste si přáli, aby vaše výplň vypadala. Pak pro vás může vybrat nejvhodnější materiál.

Další články