Jak posílit oslabenou zubní sklovinu?

Jak posílit oslabenou zubní sklovinu?

Článek napsal/a a ověřil/a: unknown author

Existuje více příčin stojících za oslabenou zubní sklovinou. Některé faktory, jako např. genetika, nejsme schopni ovlivnit, ale některé pramení z životního stylu, který vedeme. Oslabování a dokonce ztráta zubní skloviny jsou mimo jiné způsobeny nesprávnou technikou čištění zubů nebo čištěním za použití příliš velké síly, nezdravou stravou (bohatou na sacharidy a kyselé potraviny a nápoje) a stresem, který často vede k zatínání a obrušování zubů. Příčin oslabených zubů je hodně… ale dokážeme jim předcházet? Rozhodně ano!

 

Mohou být zuby “slabé”? Co to znamená?

 

Korunky zubů jsou pokryty zubní sklovinou - nejtvrdší tkání v lidském těle! Zubní sklovina se skládá přibližně z 95 % z anorganických látek (minerálů) a z 5 % z organických látek a vody3. Úkolem zubní skloviny je chránit vnitřní tkáň zubu proti vnějším škodlivým faktorům, jako např. před útoky kyselin, které produkují bakterie způsobující zubní kaz nebo nebo kyselin z potravin a nápojů, které vedou k erozi zubní skloviny. 4. Pokud je styk zubní skloviny s kyselinami příliš častý, začne docházet k úbytku minerálů ze zubní skloviny, a zub se oslabí a stane se náchylnějším k dalšímu poškození1,2

 

Co oslabuje zubní sklovinu?

 

Mnoho faktorů, spolu s výše zmíněnou erozí, přispívá k oslabování zubní skloviny. Je to náš životní styl, který má dopad na naše zuby - co jíme, co pijeme, jak přistupujeme k ústní hygieně a celkovému zdraví.

 

Nesprávná technika čištění zubů nebo čištění za použití příliš velké síly mohou mít za následek nevratná poškození známá jako abraze zubů. Následkem je, že zubní sklovina v místech postižených abrazí se stane slabší a náchylnější k dalším škodlivým faktorům. Také nezdravá strava, bohatá na cukry či kyseliny, může započít problémy se zubními kazy či erozí zubů. kdy dochází ke ztrátě minerálů z tvrdé tkáně zubů a zubní sklovina je narušená.1,2

 

Jaké jsou příznaky slabé zubní skloviny?

 

Obraz oslabené skloviny závisí především na škodlivém faktoru, který zubní sklovinu narušil. Patří mezi ně mimo jiné:

  • chemické rozpouštění povrchu zubu kyselinami bez účasti bakterií a vznik erozních defektů
  • ztráty tkáně v důsledku nadměrné abraze (mechanického opotřebení) zubů

 

U pacientů, jejichž strava je z velké části založena na kyselých potravinách a nápojích, dochází k postupné ztrátě minerálů, které zuby tvoří.

 

Erozivní defekty jsou hladké, lesklé a tvrdé, ale vlivem kyselin dochází ke ztrátě zubních tkání v zubu. V případě nesprávné techniky čištění zubů dochází k abrazi a ztrátě tkání v místech, kde se při čištění zubů působí největší silou - nejčastěji v blízkosti dásní, v oblasti tzv. zubního krčku.

 

Tyto příznaky poukazují na oslabení zubní skloviny a mohou vyžadovat úpravu praktik ústní hygieny nebo změnu stravovacích návyků, protože takové zuby jsou náchylnější k různým poškozením, včetně zubního kazu1,2.

 

Jak obnovit zubní sklovinu?

 

Jak posílit zubní sklovinu, která je z 95 % tvořena minerály? Kromě provádění správné techniky čištění zubů a vyhýbání se kyselým, nezdravým produktům a nápojům5 se doporučuje volit zubní pasty obsahující fluoridy. Tímto způsobem při každodenním čištění zubů dodáváme zubům fluorid, který obohacuje minerální složení tvrdých zubních tkání a vytváří sloučeniny odolnější vůči kyselinám1,2. Díky tomu jsou naše zuby odolnější vůči různým škodlivým faktorům, se kterými přicházíme denně do styku! Fluorid má navíc schopnost napravovat počáteční poškození skloviny6, proto se vyplatí používat fluoridovou zubní pastu každý den1,2.

 

Jakých potravin byste se měli vyvarovat?

 

Především je dobré vyhýbat se časté konzumaci kyselých potravin, jako jsou čerstvé citrusové plody, a kyselých nápojů, zejména sycených a dodatečně slazených, dále vína a ovocných čajů5. Kyselé výrobky a výrobky s vysokým obsahem cukru významně přispívají k poškozování zubních tkání1,2. Je třeba mít na paměti, že prevence je mnohem snazší než samotná léčba zubního kazu nebo eroze zubní skloviny.

 

Zdroje:

 

  1. Zbigniew Jańczuk, Urszula Kaczmarek, Mariusz Lipski, Stomatologia zachowawcza z endodoncją. Zarys kliniczny, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2018.
  2. Danuta Piątowska, Kariologia współczesna. Postępowanie kliniczne, Med Tour Press International, 2009.
  3. Akshima Sahi, What Are Teeth Made Of?, News Medical (https://www.news-medical.net/health/What-Are-Teeth-Made-Of.aspx).
  4. Rodrigo S. Lacruz, Stefan Habelitz, J. Timothy Wright, Michael L. Paine, Dental Enamel Formation and Implications for Oral Health and Disease, Physiological Reviews, 2017.
  5. Dominika Wnęk, Dieta w erozji zębów, mp.pl, 2021.
  6. Graham J. Mount, Hien Ngo, Stomatologia mało interwencyjna, Med Tour Press International, 2006.

Doporučujeme

  • Obal zubní pasty elmex Sensitive s aminfluoridem pro citlivé zuby.

    <span>elmex® Sensitive</span> Zubní pasta

    Zubní pasta elmex® Sensitive pomáhá poskytovat účinný trojitý účinek a klinicky ověřenou ochranu pro citlivé zuby
    Koupit nyní »
  • Obal zubní pasty elmex Sensitive Professional Repair & Prevent s informacemi o ochraně dásní a úlevě od bolesti.

    <span>elmex® Sensitive Professional Repair & Prevent</span> Zubní pasta

    Dásně chrání citlivé části zubů. Pokud dojde k ustupování dásní, obnažené zubní krčky mohou vyvolávat bolest. Tato zubní pasta nejenže okamžitě* obnovuje citlivé oblasti zubů, ale pomáhá také zesílit dásně, čímž chrání zuby před budoucí zvýšenou citlivostí. * Pro okamžitou úlevu od bolesti naneste až dvakrát denně konečky prstů přímo na citlivý zub a jednu minutu jemně masírujte.
    Koupit nyní »

Další články