Úsměvavý pár pije kávu

Rozdíl mezi citlivými dásněmi a citlivými zuby

 

Když pomyslíte na zdraví ústní dutiny, pravděpodobně vás jako první napadnou vaše zuby a dásně. Je příliš snadné považovat jejich funkce za samozřejmost - dokud vás nezačnou bolet. Ať už trpíte citlivými dásněmi, nebo citlivými zuby, obojí je nepříjemné! Zde vysvětlíme rozdíly mezi nimi a uvedeme některé způsoby, jak ulevit od bolesti.

Citlivé dásně

 

Citlivost dásní je přesně to, jak zní - podráždění dásní v jakékoli formě. Pokud máte podezření, že trpíte citlivými dásněmi, měli byste si pro jistotu dát pozor na následující příznaky: Citlivost dásní může být způsobena zánětem dásní (gingivitidou), což je první stadium onemocnění dásní. Mezi příznaky zánětu dásní patří oteklé a citlivé dásně, které mohou snadno krvácet a způsobovat zápach z úst. Pokud se zánět dásní vyvine v pokročilé onemocnění dásní, dásně ustupují.

Citlivost dásní způsobená zánětem dásní nebo parodontózou je obvykle způsobena špatnou ústní hygienou. Hlavní příčinou citlivosti je zubní plak. Tvoří se na linii dásní, a pokud není odstraněn, může vést k pokročilému onemocnění dásní. Dalšími příčinami mohou být cukrovka, užívání tabáku, špatný chrup a dokonce i těhotenství.

Citlivé zuby

 

Citlivost zubů má některé společné charakteristické příznaky. Při čištění zubů nebo používání zubní nitě vás může bolet zub, když jíte nebo pijete něco studeného, horkého, kyselého nebo sladkého.

Existuje mnoho příčin citlivých zubů, z nichž některé mohou být zodpovědné i za citlivé dásně: Zubní kaz a zlomeniny, ustupující dásně, opotřebovaná sklovina, obnažený dentin, uvolněné výplně a nakonec onemocnění dásní. Skřípání zubů a příliš silné čištění zubů jsou další dva faktory, které mohou způsobit citlivost zubů. Nadměrné používání ústních vod a dokonce i zlomený zub mohou být také příčinou obnažení nervů a způsobení bolestivých podnětů.

Doporučujeme

  • Obal zubní pasty elmex Sensitive Professional pro citlivé zuby a okamžité zmírnění bolesti.

    <span>elmex® Sensitive Professional</span> Zubní pasta

    Zubní pasta elmex® Sensitive Professional pro okamžitou* a dlouhotrvající úlevu od citlivosti zubů. *Pro okamžitou úlevu od bolesti naneste až dvakrát denně konečky prstů na citlivý zub a jednu minutu jemně masírujte.
    Koupit nyní »
  • Tuba a obal zubního gelu elmex s aminofluoridem pro prevenci zubního kazu.

    <span>elmex® gelée</span> Dentální gel

    elmex® gel prokazatelně snižuje riziko zubního kazu, posiluje zubní sklovinu, remineralizuje počáteční zubní kaz a léčí přecitlivělé zubní krčky.
    Koupit nyní »

Léčba a prevence

 

Přestože citlivost dásní i zubů může mít vážné důsledky pro zdraví ústní dutiny, oba tyto stavy jsou velmi dobře řešitelné a lze jim předcházet. Nejlepším způsobem, jak předcházet citlivým dásním, citlivým zubům a souvisejícím problémům, je svědomitá péče o ústní dutinu a udržování jejího zdraví. Začíná to používáním zubní pasty, která zabraňuje vzniku zubního plaku a zánětu dásní, což jsou dvě příčiny citlivých dásní. Zdravé dásně pomáhá udržovat také používání zubní nitě a zdravá strava.

Citlivé zuby lze ošetřit použitím speciální zubní pasty pro citlivé zuby a fluoridového gelu. Mezi další možnosti patří bonding, transplantace dásní a ošetření kořenových kanálků, pokud to navrhne váš zubní lékař. Pokud se vaše příznaky po delší době nezlepší, měli byste se jako vždy objednat ke svému zubnímu lékaři.

Další články