Rodina si společně čistí zuby a směje se do zrcadla.

Jak správně pečovat o dětské zuby?

Jako rodič jste zodpovědný za zdraví a pohodu vašeho dítěte, a to včetně zdraví jeho ústní dutiny. Dětský zubní lékař MDDr. Zdeněk William Pelc, MBA tvrdí, že během posledních deseti let se dětské zuby výrazně zhoršily – zubní kaz je v naší populaci všudypřítomný. Mají však děti se zkaženými zuby jen prostě menší štěstí než ty se zdravými nebo existuje něco, co by vzniku zubního kazu mohlo zamezit? Čtěte dál, pokud se chcete dozvědět, jak se starat o zuby vašeho dítěte, aby i v dospělosti mělo zdravý zářivý úsměv.

Záleží na mléčných zubech?

 

Mezi lidmi panuje mýtus, že o první zuby není nutné se příliš starat, protože stejně vypadnou. Podle portálu ordinace.cz jde však o obrovský omyl. První zoubky jsou obecně drobnější a jemnější, tudíž i mnohem náchylnější k napadení bakteriemi. Důkladná péče o dětské zuby je pro jejich ochranu před zubním kazem nepostradatelná.

 

 

Je zubní kaz u mléčných zubů problém?

 

Ano. Z miminek se zubními kazy později vyrostou děti se špatnými zuby. Přestože mléčné zuby vypadají, lékařka Hana Zallmanová pro Echo24 upozorňuje, že kazy se zpravidla přenášejí na stálé zuby. Kvůli zánětům a kazům se mléčné zuby nezřídka musí vytrhnout. Pokud bude však nějaký zub chybět a druhý se ještě nebude klubat, je možné, že se mezera vzniklá mezi zuby zúží, nový zub nebude mít dostatek prostoru pro správný růst a naroste křivě, nesprávně. Dítě skončí zcela zbytečně v péči ortodontisty.

 

 

Kdy začít dítěti čistit zuby?

 

Je důležité, aby si dítě zvykalo na proces čištění už od nejútlejšího věku, kdy se mu klubou první zoubky (zhruba v šestém měsíci). Portál mojezdravi.cz doporučuje o první dětské zuby pečovat dvakrát denně, a to po snídani a před spaním. Každý zub čistěte jemnými krouživými pohyby včetně oblasti, kde se potkávají zuby s dásněmi. Při čištění buďte opatrní a jemní, při prořezávání zubů jsou dásně obzvlášť citlivé. Až bude dítě dostatečně velké na to, aby drželo zubní kartáček, nechte ho, ať si zuby čistí samo. Na dítě mladší 7 let však při čištění vždy dohlížejte, aby si zuby čistilo správně.

 

 

Kdy jít s dítětem poprvé k zubaři?

 

První návštěva zubního lékaře by podle portálu ordinace.cz měla proběhnout hned po prořezání prvního zoubku, tedy zhruba v šesti měsících věku. Zubař prověří, zda se zuby vyvíjí, jak mají, a jelikož jsou dětské návštěvy zubaře bezplatné, je to dobrá příležitost se zeptat na otázky, které by vás v souvislosti s péčí o dětský chrup mohly zajímat. Po 18. měsíci věku by mělo dítě k zubaři začít chodit na pravidelné prohlídky každý rok.

Doporučujeme

  • Balíček dětské zubní pasty elmex s obrázkem roztomilého kresleného zvířátka a označením pro děti ve věku 0 až 6 let.

    <span>elmex® KIDS</span> Dětská zubní pasta 0-6 let

    Obsahuje unikátní aminfluorid pro trojfázovou ochranu. Vyvinuto speciálně pro zvláštní ochranu mléčných zubů před zubním kazem. Obsahuje fluorid v koncentraci 1000 ppm, která je doporučována zubními lékaři.
    Koupit nyní »
  • Dětský zubní kartáček elmex s obrázky zvířátek vhodný pro děti ve věku 3–6 let.

    <span>elmex® KIDS</span> Dětský zubní kartáček 3-6 let

    Abyste podpořili své děti v samostatném čištění zubů, měli byste jim pořídit kartáček, který odpovídá jejich motorickým schopnostem. Zubní kartáček elmex® Kids podporuje děti v jejich hravých pokusech naučit se, jak si správně vyčistit zuby. Malá hlava kartáčku speciálně přizpůsobená ústní dutině dětí ve věku 3-6 let.
    Koupit nyní »

Proč mají některé děti zkažené zuby?

 

Existuje mnoho faktorů, které ke zkaženým zubům přispívají. Mezi ně řadíme:

 

  • Strava – nejhorší jsou sladké nápoje. Rodiče si mohou myslet, že džusy jsou zdravější alternativou sladkých limonád, avšak například jablečný džus obsahuje více cukru než kola! Jednoduché sacharidy (sušenky, tyčinky či předpřipravená jídla) se také přeměňují na cukry.
  • Geny – někteří mají na zubech rýhy či drobné dírky, díky kterým mají větší sklon k zubnímu kazu. To však neznamená, že vaše dítě je předurčené k tomu, aby mělo zkažené zuby. Jestliže vaše dítě patří do této skupiny lidí, znamená to, že bude v péči o zuby muset být pečlivější.
  • Nesprávná ústní hygiena – dospělý člověk si zuby čistí v průměru 45 vteřin. Děti pozornost udrží ještě kratší dobu, je tedy dost možné, že si zuby po doporučenou dobu 2 minuty nečistí.
  • Pití z dětské láhve – když necháte miminku nebo batoleti v postýlce láhev, aby se sáním ukonejšilo ke spánku, cukr z mléka vytvoří na zubech povlak a může způsobit zubní kaz.

 

 

Co dělat, abyste zamezili vzniku zubního kazu u vašeho dítěte?

 

  • Naučte ho správným návykům – dvě minuty dvakrát denně je nutnost. Abyste toho dosáhli, snažte se dítě po dobu čištění zabavit. 
  • Začněte včas – čistěte první mléčné zoubky vašeho dítěte hned jak se objeví.
  • Používejte zubní pastu s fluoridem – dítěti podávejte správné množství a správný druh zubní pasty doporučený pro jeho věk. Doporučení, kolik fluoridu má obsahovat pasta, kterou vaše dítě používá, se může v různých zemích lišit. Proto si zjistěte, jaké je doporučené množství částic fluoru na jeden milion (ppm) pro věkovou skupinu vašeho dítěte.
  • Na čištění dohlížejte – dáte tak pozor na to, aby dítě zubní pastu nepolykalo a naučíte ho, jak si má správně a pořádně čistit zuby.
  • Snižte přísun cukrů – omezte sladkosti, sušenky a sladké potraviny, pokud je to možné, podávejte mu neslazená léčiva a zvažte podávání či alespoň ředění výše zmíněných ovocných džusů.
  • Naučte dítě pít z hrnku - Prof. MUDr. Zdeněk Doležel CSc. pro portál ordinace.cz radí, že dítě může začít s pitím z hrnku s násoskou kolem 8.-9. měsíce, z klasického hrnečku s ouškem pak kolem prvního roku života.
  • Zvažte fluoridové ošetření/gel – Jestliže se u vašeho dítěte projevily známky vysokého rizika nebo předčasné kazení zubů, mohlo by ve vašem případě pomoci ošetření fluoridovým gelem. Poraďte se s vaším zubním lékařem, jestli by takové ošetření bylo na místě.

 

Péče o zuby vašeho dítěte není důležitá jen z pohledu zdravé ústní dutiny, ale má vliv na jeho celkové zdraví a pohodu. V posledních letech kazivost chrupu zejména dětí předškolního věku stoupá, jak uvádí MUDr. Romana Ivančaková pro server prolekare.cz. Často je postižení dočasných zubů takové, že ošetřením jsou mnohočetné extrakce. Správnou péčí tomu můžete zavčasu předejít a vaše dítě se bude na svět usmívat zářivým a zdravým úsměvem.

Články