Muž a chlapec nanášejí zubní pastu na zubní kartáčky.

Co můžete udělat pro citlivé zuby u dětí?

Když je čas vyčistit si zuby, mnoho dětí odmítá otevřít ústa a energicky vrtí hlavou. Je možné, že procházejí fází tvrdohlavosti, ale důvodem mohou být i citlivé zuby, které způsobují bolest při čištění. Citlivost zubů u dětí může mít v některých případech stejné příčiny jako u dospělých. U některých dětí může tato citlivost souviset i s jinými nemocemi nebo poruchami, jako je například autismus. Pokud chcete zjistit, co můžete dělat, pokud vaše dítě trpí citlivými zuby, musíte nejprve zjistit, co je příčinou citlivosti zubů.

Dostaňte se k jádru problému

 

Přestože je citlivost zubů častější ve věku 25 až 30 let, mohou být postiženy i děti. Než zjistíte, která léčba je pro vaše dítě vhodná, musíte se ujistit, zda se problém týká vašeho dítěte nebo jeho zubů. Pokud vaše dítě nemá příliš dobré návyky v oblasti ústní hygieny, může se stát, že zubní sklovinu postihl zubní kaz, který způsobuje bolestivé pocity, jakmile se zasažená místa dostanou do kontaktu se zubním kartáčkem nebo chladem. Vaše dítě mohlo také utrpět poranění zubu: Zuby se mohou při sportu nebo při kousání tvrdých sladkostí vylomit nebo ulomit, což může způsobit citlivost, protože bakterie mohou způsobit podráždění zubu s obnaženým dentinem (zubovinou).

Výběr správné zubní pasty

 

Existuje několik zubních past pro citlivé zuby určených speciálně pro osoby, které trpí citlivými zuby, ale ty nemusí být nutně tím nejlepším řešením pro dítě, jehož příznaky nejsou jasné. Než necháte své dítě používat znecitlivující přípravky, je důležité se poradit se zubním lékařem, zejména pokud je mladší dvanácti let. Pokud se ukáže, že je pro vaše dítě vůně nebo chuť zubní pasty, kterou právě používá, nepříjemná, bude nejlepší přejít na jemnější (nebo bez chuti) zubní pastu. Než se objednáte k zubaři, můžete dítěti zuby a dásně jemně vyčistit čistým flanelovým papírkem nebo kouskem gázy.

Doporučujeme

  • Balíček dětské zubní pasty elmex s obrázkem roztomilého kresleného zvířátka a označením pro děti ve věku 0 až 6 let.

    <span>elmex® KIDS</span> Dětská zubní pasta 0-6 let

    Obsahuje unikátní aminfluorid pro trojfázovou ochranu. Vyvinuto speciálně pro zvláštní ochranu mléčných zubů před zubním kazem. Obsahuje fluorid v koncentraci 1000 ppm, která je doporučována zubními lékaři.
    Koupit nyní »
  • Balíček elmex Junior zubní pasty na ochranu před zubním kazem pro děti ve věku 6 až 12 let.

    <span>elmex® JUNIOR </span> Zubní pasta pro děti 6-12 let

    Zubní pasta elmex® Junior poskytuje účinnou ochranu před kazem v období výměny mléčných zubů za nový trvalý chrup.
    Koupit nyní »

Fluorid pro posílení zubů

 

V případě citlivosti zubů u dětí způsobené zubním kazem se jako slibná může ukázat fluoridová léčba prováděná zubním lékařem. Fluorid posiluje zubní sklovinu a pomáhá tak předcházet vzniku zubního kazu. Speciální fluoridové ošetření fluoridovým gelem nebo pěnou je obvykle nutné pouze v případě, že je u vašeho dítěte vyšší než průměrné riziko vzniku zubního kazu. Fluoridový gel si můžete zakoupit i pro domácí použití, je k dispozici bez lékařského předpisu v lékárnách.

Podpora správných návyků v péči o ústní dutinu

 

Kromě ošetření fluoridem u zubního lékaře byste měli podporovat správné návyky v péči o ústní dutinu, které pomohou zmírnit citlivost zubů vašeho dítěte a snížit případnou bolest při čištění zubů. Čištění zubů dvakrát denně a používání zubní nitě jednou denně udržuje zuby a dásně zdravé a snižuje riziko vzniku zubního kazu a parodontózy. Pokud dítě používá zubní kartáček s měkkými vlákny, je také méně pravděpodobné, že dojde k podráždění zubů v důsledku intenzivního čištění zubů příliš velkým tlakem.

 

Pokud citlivost zubů přetrvává nebo máte i nadále potíže s tím, aby si dítě čistilo zuby, může vám pomoci zubní lékař. Než se objednáte k zubnímu lékaři, můžete dítěti zuby a dásně jemně vyčistit čistým flanelovým papírkem nebo kouskem gázy.

Další články