Matka a dcera sdílejí radostný okamžik.

Jaký typ pasty je nejlepší pro moje miminko?

Mnoho rodičů si neví rady s výběrem zubní pasty pro své miminko. Je lepší zubní pasta s fluoridem nebo dětská pasta bez fluoridu? Jaké množství fluoridu je bezpečné a jak byste se měli starat o zuby vašeho miminka? To vše se dočtete níže.

Měly by děti do 2 let používat pastu bez fluoridu?

 

Podle nejnovějších doporučení odborníků by i miminka a batolata do 2 let měla používat zubní pastu obsahující fluorid. Informaci, zda daná pasta obsahuje fluorid, najdete na jejím obalu.

 

 

Je pasta s fluoridem bezpečnější pro miminka a malé děti?

 

Jsou li pasty s fluoridem užívány v doporučených množstvích a dávkách, jsou považovány za bezpečné. Lidé se obecně obávají toho, že při nadměrném přísunu fluoridu může dojít k poškození zubů, tzv. fluoróze, při které se na zubech mohou vytvořit skvrny. Odborníci tvrdí, že riziko vzniku zubního kazu a jeho následky, jako jsou extrakce zubů, jsou vážnější než riziko vzniku fluorózy. K tomu, aby se na dětských zubech rozšířily hnědé skvrny, by totiž musely děti dlouhodobě polykat opravdu velké množství pasty. Používání správného množství pasty vhodné pro dítě v daném věku tato rizika snižuje. Po dosažení 6 let je většina zubů u děti už plně vyvinutých a není tudíž nutné mít obavy ze vzniku fluorózy.

A co pasta pro miminka bez fluoridu?

 

Můžete narazit i na zubní pasty bez fluoridu, z nichž některé používají látky jako je xylitol nebo hydroxyapatit, které mají zabraňovat vzniku zubního kazu. Zatímco rozsáhlé studie potvrdily, že užívání past s fluoridem vede k poklesu vzniku zubního kazu u dětí o 24 % a obecně lepšímu dentálnímu zdraví, pasty bez fluoridu stále postrádají klinické důkazy, které by doložily, že předchází vzniku zubního kazu a v jaké míře jsou toho schopny. Fluorid je bezpečný a může dokonce zvrátit proces vzniku zubního kazu v raném stádiu.

 

 

Má smysl pečovat o mléčné zuby?

 

Někteří rodiče si myslí, že nesejde na tom, když dětská pasta bez fluoridu dětem nezajistí stejnou ochranu proti zubnímu kazu jako pasta s fluoridem, jelikož děti nakonec stejně o mléčné zuby přijdou. To je častá mylná představa. Pokud se kaz objeví na mléčném zubu, musí být přesto vyplněn či vytržen, jelikož může negativně ovlivnit zdraví dásní, vyvíjející se zuby pod ním, jakož i celkové zdraví vašeho dítěte. Národní zdravotnický informační portál informuje, že zuby kojenců jsou více náchylné ke vzniku zubního kazu. Vážný kaz na mléčném zubu může ohrozit i stálé zuby vašeho dítěte. Pokud dochází k vytrhnutí mléčných zubů, hrozí u dětí riziko, že se u nich objeví křivé a problematické zuby, jelikož mléčné zuby pomáhají vytvořit správné rozestupy mezi stálými zuby.

 

 

Jaké množství fluoridu je pro miminka bezpečné?

 

Doc. MUDr. Vlasta Merglová, CSc. uvádí, že podle Bangkokské deklarace IAPD by všechny děti měly používat zubní pastu s obsahem fluoridu 1000 ppm. (Obsah fluoridu většiny zubních past se pohybuje mezi 1000 a 1400 ppm, takže si tento údaj předem zkontrolujte). Pokud už je vaše dítě starší a dokáže pastu vyplivovat (většinou v 6 letech), je doporučeno používat pastu s vyšší koncentrací fluoridu, většinou mezi 1400 a 1500 ppm. Pokud si nejste s výběrem pasty jisti, poraďte se se svým dětským zubařem.

 

 

Můžu k čištění zubů svého miminka používat pastu s nižším množstvím fluoridu?

 

Pokud chcete, tak můžete, ale v případě, že je dávka fluoridu příliš nízká, účinnost zubní pasty v prevenci proti zubnímu kazu bude minimální. Záleží ovšem také na tom, zdali vaše miminko přijímá fluorid z jiných zdrojů. V některých zemích se doporučuje užívání fluoridových tablet, kapek či stolní soli a pasta s obsahem fluoridu 500 ppm se zdá být účinná u dětí do dvou let. Pokud si nevíte rady, poraďte se se svým zubním lékařem.

Doporučujeme

  • Balíček dětské zubní pasty elmex s obrázkem roztomilého kresleného zvířátka a označením pro děti ve věku 0 až 6 let.

    <span>elmex® KIDS</span> Dětská zubní pasta 0-6 let

    Obsahuje unikátní aminfluorid pro trojfázovou ochranu. Vyvinuto speciálně pro zvláštní ochranu mléčných zubů před zubním kazem. Obsahuje fluorid v koncentraci 1000 ppm, která je doporučována zubními lékaři.
    Koupit nyní »
  • Dětský zubní kartáček elmex pro děti od 0 do 12 měsíců s flexibilní rukojetí.

    <span>elmex® Baby </span> Zubní kartáček/kousátko 0-12 měsíců

    Zubní kartáček elmex® seznamuje miminka s čištěním zubním kartáčkem a je speciálně navržen tak, aby usnadnil prořezávání prvních zoubků. Kartáček/kousátko je bez BPA a je vyroben ze 100% potravinářského silikonu.
    Koupit nyní »

Jaké množství pasty je vhodné používat na čištění zubů malých dětí?

 

Pokud je vašemu dítěti méně než 3 roky, postačí mu k vyčištění zubů jen tenká vrstva pasty pokrývající tři čtvrtiny kartáčku. Po dosažení tří let se doporučuje dítěti nanášet na kartáček množství pasty o velikosti hrášku, uvádí zpravodajský server ČT24.

 

Rodiče často říkají, že je obtížné přimět děti, aby vydržely v klidu a oni jim tak mohli vyčistit zuby. Možná vám pomůže, když si dítě posadíte na klín před zrcadlo a dáte si paže okolo něj, abyste viděli na své ruce a věděli, kde čistíte. A nezoufejte, pokud vám dvě minuty přijdou jako věčnost – vzhledem k tomu, že miminka a batolata mají méně zubů než my, nemusíte nutně vydržet čistit celé dvě minuty! Jen se ujistěte, že čištěním strávíte dostatek času na to, abyste očistili povrch každého zubu.

 

Podívejte se na další tipy pro čištění zubů vašeho miminka, které uvádí Národní zdravotní informační portál:

 

  • Je-li to možné, snažte se vaše miminko přimět, aby po čištění zubů vyplivovalo pastu. Nezoufejte, pokud mu bude nějakou dobu trvat, než si to osvojí. Cílem je u vašeho miminka postupně vybudovat správné návyky zubní hygieny, které bude dodržovat po zbytek života.
  • Nenechávejte své miminko jíst či olizovat pastu přímo z tuby.
  • Je-li to možné, vyberte pastu, které nemá chutnou, ovocnou příchuť, aby vaše miminko pochopilo, že pasta není k jídlu.
  • Dokud ještě miminko nemá zuby, čistěte mu ústa dvakrát denně kouskem mulu a poté, jakmile se objeví první zoubky, začněte používat kartáček s tenkou vrstvou pasty.
  • Dělejte při tom jemné krouživé pohyby na každém zubu a mějte na paměti, že miminka mají v období, kdy jim rostou první zuby, jemné dásně.

 

Při rozhodování, zda budete používat dětskou zubní pastu s fluoridem nebo dětskou zubní pastu bez fluoridu, záleží na vašem rodičovském uvážení. Pokud se rozhodnete používat pastu s fluoridem k čištění zubů vašeho miminka, ujistěte se, že pasta obsahuje správné množství fluoridu. Některé dětské pasty mají totiž vyšší obsah fluoridu. Máte-li pořád obavy, poraďte se se svým zubním lékařem nebo dětským lékařem.

Pokud se rozhodnete pro pastu bez fluoridu, proberte to se zubním lékařem vašeho dítěte a pokuste se snížit riziko vzniku kazu, jak jen to jde (omezte potraviny s vysokým obsahem cukrů, odstraňujte mu biofilm na zubech, snižte jeho příjem sacharidů, atd.).

Články