Malá dívka si čistí zuby.

S fluoridem či bez fluoridu:
Která pasta je nejlepší pro zdraví mého dítěte? 

Jistě se vám stává, že v lékárně nebo drogerii stojíte před regálem s dětskými zubními pastami a ptáte se v duchu, která je pro zdraví vašeho dítěte nejlepší – ta s fluoridem nebo bez fluoridu. Ve svých dřívějších doporučeních se odborníci shodovali, že děti do dvou let by měly používat pastu bez fluoridu. Přihlíželi při tom k tomu, že schopnost vyplivovat pastu se u dětí rozvíjí až okolo 3 roku života, což vedlo k obavám, že u batolat dochází k polykání pasty. V nejnovějších doporučení se však odborníci v dětské stomatologii shodují na tom, že pasty s obsahem fluoridu představují pro děti jediný způsob, jak předcházet vzniku zubního kazu.

Proč všechny ty obavy z fluoridu?

 

Fluorid je nebezpečný, pokud je polykán ve větším množství po dlouhou dobu, což vede ke zdravotním komplikacím, jako jsou problémy s kostrou a kostmi. Případy otrávení fluoridem jsou vzácné a jediné doložené případy otravy se týkaly dospělých, kteří chronicky požívali zubní pastu ve velkém množství. U dětí ve věku do 6 let, které pravidelně požívají fluorid, se může rozvinout fluoróza, která způsobuje diskoloraci a dírky ve sklovině, které jsou nezvratné a přetrvávají dokud dětem nevypadají mléčné zuby. K tomu, aby se u dítěte fluoróza rozvinula, by však fluorid musel být přijímám ve velkém množství po dlouhou dobu. Poměrně malé riziko fluorózy by nemělo převažovat větší riziko zubního kazu. Nejčastějším zubařským zákrokem u dětí je totiž právě extrakce zubů v důsledku jejich napadení zubním kazem.

 

 

Je pasta s fluoridem bezpečná pro vaše dítě?

 

Vzhledem k tomu, že se schopnost vyplivovat pastu u dětí rozvíjí až po dosažení 3 let, měli by se rodiče řídit aktuálním doporučením odborníků, že pro batolata je vhodná pasta s minimálním obsahem fluoridu. U batolat do tří let se doporučuje nanášet na kartáček jen tenkou vrstvu pasty a u dětí ve věku mezi 3 a 6 lety stačí použít množství pasty o velikosti hrášku. Přestože byste se měli snažit vyhnout tomu, aby vaše dítě polykalo pastu, je-li to možné, spolknutí množství pasty o velikosti hrášku pro něj není škodlivé. Napomůžete tomu tím, že na děti budete během čištění zubů dohlížet a pastu budete uchovávat mimo jejich dosah. Nikdy nenechávejte vaše dítě nanášet pastu samotné nebo si čistit zuby bez dozoru.

Doporučujeme

  • Balíček dětské zubní pasty elmex s obrázkem roztomilého kresleného zvířátka a označením pro děti ve věku 0 až 6 let.

    <span>elmex® KIDS</span> Dětská zubní pasta 0-6 let

    Obsahuje unikátní aminfluorid pro trojfázovou ochranu. Vyvinuto speciálně pro zvláštní ochranu mléčných zubů před zubním kazem. Obsahuje fluorid v koncentraci 1000 ppm, která je doporučována zubními lékaři.
    Koupit nyní »
  • Balíček elmex Junior zubní pasty na ochranu před zubním kazem pro děti ve věku 6 až 12 let.

    <span>elmex® JUNIOR </span> Zubní pasta pro děti 6-12 let

    Zubní pasta elmex® Junior poskytuje účinnou ochranu před kazem v období výměny mléčných zubů za nový trvalý chrup.
    Koupit nyní »

A co dětské pasty s vysokým obsahem fluoridu?

 

Zubní lékaři občas předepisují pasty s vysokým obsahem fluoridu lidem, kteří trpí závažným zubním kazem nebo vysokým rizikem vzniku kazů. Tyto pasty mají vyšší koncentraci fluoridu než jakýkoliv produkt, který seženete bez předpisu ve své lékárně. Pasty na předpis mohou obsahovat až 5000 ppm fluoridu. Toto množství fluoridu je pro děti příliš vysoké. Většina dětských past obsahuje nižší dávku fluoridu než pasty pro dospělé – mezi 1000 a 1350 ppm. Odbornice ze Stomatologické kliniky Lékařské fakulty Masarykovy univerzity uvádí, že pasty s obsahem fluoridu přesahujícím 1500 ppm jsou klasifikovány jako léčiva a mají se používat jen na doporučení zubního lékaře.

 

 

Jaké množství fluoridu by měla obsahovat pasta mého dítěte?

 

Podle studie, která zkoumala přednosti fluoridu u zubních past pro dentální zdraví dětí, nedosahuje v prevenci vzniku zubního kazu zubní pasta bez fluoridu účinnosti zubní pasty s fluoridem. Jako základní hodnotu obsahu fluoridu zubních past za účelem prevence vzniku kazů u dětí uvádí studie 1000 ppm. Účinnost past s nižším obsahem fluoridu byla srovnatelná s pastami bez fluoridu a tyto pasty nedosahují stejné úrovně ochrany před zubním kazem. Když už je vaše dítě dostatečně staré a dokáže správně vyplivovat pastu, můžete sáhnout po dětské pastě s obsahem fluoridu 1350 ppm. Máte-li nějaké dotazy, zeptejte se svého zubního lékaře. Obecně platí, že je vždy nutné zvážit riziko vzniku fluorózy oproti riziku zubního kazu.

Zubní pasta s fluoridem nebo bez fluoridu – Co je nejlepší pro zdraví mého dítěte?

 

Pokud má vaše dítě speciální potřeby nebo se obáváte, že může pozřít velké množství fluoridu, pobavte se se svým zubním lékařem, zda by nebylo vhodnější použít pastu bez fluoridu z lékárny. Většina zdokumentovaných případů otravy způsobené požitím fluoridu jsou případy lidí, kteří pravidelně požívali velká množství zubní pasty. Ačkoliv fluoróza nejde z mléčných zubů odstranit, stálé zuby většinou nijak negativně neovlivní, pokud se nejedná o velice závažný případ. Fluorid se vyskytuje v potravinách a vodních zdrojích, takže se mu nelze úplně vyhnout. Co se týče dentálního zdraví, je pasta s fluoridem tou nejlepší volbou pro vaše dítě, neboť tvorba zubního kazu na mléčných zubech může vést ke zdravotním problémům i u stálých zubů a ke vzniku závažného kazu. Pokud není kaz léčen, může způsobit vážné zdravotní komplikace. Rozhodnutí ohledně toho, co je nejlepší pro vaše dítě, je jen na vás. Pokud stále pochybujete, pročtěte si výsledky výzkumů past s fluoridem pro děti a poraďte se se zubním lékařem svého dítěte.

Články