Zubní eroze: Které potraviny a nápoje mohou mít vliv na zuby?

Zubní eroze: Které potraviny a nápoje mohou mít vliv na zuby?

Článek napsal/a a ověřil/a: unknown author

Jedním z nejčastějších problémů pacientů se zuby je eroze zubní skloviny. Může postihnout každého z nás - eroze se může vyskytnout u pacientů všech věkových kategorií a je způsobena různými faktory.

 

Zhoršující se erozivní ložiska mohou vést k vážným komplikacím - výrazně ovlivňují estetiku zubů, mohou být také příčinou citlivosti zubů nebo se zuby stanou náchylnější ke vzniku a rozvoji zubního kazu.. Proto je dobré vědět, co eroze zubní skloviny je a jak jí předcházet!

 

Co je to eroze zubní skloviny?

 

Eroze je nevratný úbytek zubních tkání v důsledku působení chemických látek bez účasti bakterií (zatímco u zubního kazu hrají nejvýznamnější roli kyselinotvorné bakterie). K erozi dochází v důsledku častého kontaktu povrchu zubů s kyselinami pocházejícími z kyselých potravin, nápojů a dokonce i některých léků a také s kyselinami vnitřního původu v případě častého zvracení.

 

Povrchy zubů postižených erozí jsou oslabené a vnější zubní tkáň - zubní sklovina - je poškozená, což činí zuby náchylné k dalšímu poškození, například zubním kazem.

 

Co je to kyselost?

 

Kyselost je vlastnost chemických roztoků určující obsah vodíkových iontů (H+), které určují kyselost dané látky. K jejímu měření používáme stupnici pH.

 

Rozsah je od 0 do 14, přičemž 7 je neutrální. Hodnoty nižší než 7 označují kyseliny, zatímco hodnoty vyšší než 7 znamenají, že roztok je zásaditý4. Častá konzumace kyselých potravin nebo kyselých nápojů vykazujících nízké pH, nižší než 5,5 (někdy hovorově označované jako "kyselé pH"), může vést k destrukci zubních tkání a vzniku erozivních ložisek.

 

Jaký je důsledek potravin a nápojů s vysokým obsahem kyselin?

 

Z vnějších faktorů, které mají největší vliv na zvýšené riziko eroze zubní skloviny , je tím nejvýznamnějším strava3. Konzumace výrobků s nízkým pH (nižším než 5,5) rozpouští hydroxyapatit, který tvoří sklovinu - vnější tkáň zubů5. Takový únik minerálů způsobuje oslabení zubních tkání a může vést mimo jiné k citlivosti zubů nebo progresi zubního kazu3.

 

Jaké potraviny jsou hodně kyselé?

 

K erozi skloviny dochází při časté konzumaci kyselých potravin, jako jsou čerstvé citrusové plody, a kyselých nápojů. Největší poškození způsobují sycené nebo dodatečně slazené nápoje, stejně jako víno nebo ovocné čaje2. Zvláště opatrní by měli být pacienti s nízkou sekrecí slin a s problémy se suchostí v ústech (riziko vzniku nových erozivních ložisek je u pacientů s nízkou salivací dokonce 5krát vyšší!)

 

Jaké potraviny jsou hodně kyselé?

 

Je třeba si uvědomit, že ke vzniku eroze významně přispívá frekvence konzumace kyselých potravin a nápojů, nikoli jen jejich množství.

 

Nadměrná konzumace kyselých produktů mezi hlavními jídly má na zuby obzvláště nepříznivý vliv - je dobré se zdržet svačin mezi jídly. Kromě toho se po konzumaci kyselých potravin nebo nápojů (včetně čaje a kávy) doporučuje po 30-60 minutách vyčistit zuby fluoridovou zubní pastou. Čištění zubů bezprostředně po působení erozivní látky (kyseliny) odstraní film na povrchu zubu, který chrání sklovinu před erozí. Měli byste volit zubní pasty s fluoridem, protože dokáží posilovat zubní tkáně a chrání před ztrátou minerálů při následném kontaktu s kyselými potravinami.

 

Zdroje:

 

  1. Ann-Katrin Johansson, Ridwaan Omar, Gunnar E. Carlsson, Anders Johansson, Dental Erosion and Its Growing Importance in Clinical Practice: From Past to Present, International Journal of Dentistry, 2012
  2. Dominika Wnęk, Dieta w erozji zębów, mp.pl, 2021.
  3. Zbigniew Jańczuk, Urszula Kaczmarek, Mariusz Lipski, Stomatologia zachowawcza z endodoncją. Zarys kliniczny, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2018
  4. https://www.britannica.com/science/pH
  5. Ewa Rusyan, Etiology and modifying factors of dental erosion, Borgis - Nowa Stomatologia, 2003 (https://www.czytelniamedyczna.pl/1778,etiologia-i-czynniki-modyfikujace-erozje-zebow.html)
  6. Danuta Piątowska, Kariologia współczesna. Postępowanie kliniczne, Med Tour Press International, 2009

Doporučujeme

  • Balíček zubní pasty elmex Enamel Professional s technologií Opti-Enamel pro ochranu a posílení zubní skloviny.

    <span>elmex® Opti-namel Enamel Professional</span> Zubní pasta

    Díky technologii Micro-Sealing pomáhá remineralizovat oslabená místa zubní skloviny a vytvářet na zubu ochrannou vrstvu, která chrání před útoky kyselin a minimalizuje další ztrátu skloviny.
    Koupit nyní »
  • Ústní voda elmex s mikro-sealing technologií pro každodenní použití.

    <span>elmex® Opti-namel Enamel Professional</span> Ústní voda

    Ústní voda elmex® Opti-namel Enamel Professional obsahuje technologii Micro-Sealing, která vytváří na zubech vrstvu zabraňující dalšímu úbytku skloviny tím, že ji pomáhá chránit před každodenními útoky kyselin z jídla a nápojů. Neobsahuje alkohol ani barviva.
    Koupit nyní »

Další články