Vhodná zubní péče pro děti

Dětská ústa a zuby podléhají neustálým změnám. Proto vyžadují speciální péči.

Dospělý čistí zuby malému dítěti.


0-3 ROKY


Vývoj zubů
 

Přibližně v 6 až 8 měsících se objevuje první mléčný zub. Postupně vyrážejí ostatní mléčné zoubky.


Čištění zubů
 

První dětské zuby by měly být čištěny denně, zejména večer. Tím se odstraní nebezpečný plak. Do jejich 2. narozenin by měly být zoubky čištěny jednou denně dětskou fluoridovou pastou a později dvakrát denně.
 

Doporučený počet čištění by měl být přizpůsoben každé zemi na základě místních doporučení.  

Chlapec si čistí zuby v koupelně.


3-6 LET


Vývoj zubů

 

Ve věku přibližně 3 let jsou první zoubky obvykle kompletní a v horní i dolní čelisti se začíná vyvíjet trvalý chrup.


Čištění zubů
 

Dnešní děti si rády čistí zuby samy a zkouší držet a vést zubní kartáček různými způsoby. V tomto věku si děti již mohou čistit žvýkací plošky zubů.
 

Nicméně v tomto věku lze čistých zoubků bez plaku dosáhnout pouze pokud budete na důkladné čištění zubů pravidelně dohlížet.
 

Dívka s rovnátky drží lízátko a usmívá se.


6-12 LET


Vývoj zubů
 

Ztráta mléčných zubů, mezery mezi zuby a růst trvalého chrupu komplikují ústní hygienu v průběhu této přeměny. Navíc a především tyto nové, trvalé zuby potřebují speciální ochranu. Výsledkem je vyšší riziko vzniku zubního kazu.


Čištění zubů
 

Za účelem ochrany nových, trvalých zubů před zubním kazem byste měli zvolit zubní pastu s vyšším obsahem fluoridu (1 000 - 1 500 ppm). Zubní kartáčky s překříženými vlákny ve tvaru X jsou pro čištění zubů nejvhodnější, protože lépe dosáhnou do prostor mezi zuby a odstraní zde usazený plak.  

Doporučená hladina fluoridu by měla být přizpůsobena každé zemi na základě místních doporučení.

Dívka během zubního vyšetření

Prevence zubního kazu pomocí fluoridu
 

Používání dětské zubní pasty s fluoridem chrání zuby před zubním kazem. Zubní pasta elmex® KIDS obsahuje účinný aminfluorid v koncentraci, která je dle doporučení zubních lékařů vhodná pro děti (1000 ppm).

Doporučená hladina fluoridu by měla být přizpůsobena každé zemi na základě místních doporučení.

Správné čištění zubů metodou KAI

myszka-1.png

Žvýkací plošky

 

Nejdříve pohybujte zubním kartáčkem sem a tam: Tak vyčistíte horní část zubů. Začněte na pravé straně, až úplně vzadu. Nejdříve spodní část zubů, potom horní část a vše opakujte na levé straně.

myszka-vol2.png

Vnější povrchy

 

Dále vyčistěte vnější plochy. Zubním kartáčkem opisujte kruhy: na pravé straně úplně odzadu směrem dopředu a potom na levé straně. Dále stiskněte zuby, jako když koušete, a stejným způsobem vyčistěte řezáky.

myszka-3.png

Vnitřní plochy

 

Vnitřní plochy v horní i spodní řadě zubů potřebují také vyčistit. Znovu začněte odzadu a čistěte kartáčkem od červené k bílé – od dásní k zubu.
 

A nikdy nezapomeňte: čistěte si zuby po každém jídle.

Články