Žena si zakrývá obličej a jeví známky bolesti.

Domácí metody pro úlevu od bolesti zubů

Většina z nás v určitém okamžiku zažije bolest zubů. Ve skutečnosti je bolest zubů tak běžná, že Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučila, aby se stalo omezení bolesti zubů prioritou v rámci programu Globálních cílů pro orální zdraví 2020. Jak si ulevit od bolesti, pokud nás zasáhne? Přečtěte si, co na bolest zubů pomáhá.

Co je to bolest zubů a co ji způsobuje?

 

Bolest zubů obvykle označuje bolest zubu, jeho okolí nebo čelisti. Obvykle ji způsobuje zubní kaz. Začne-li se tvrdá sklovina na povrchu zubu kazit, dojde k obnažení citlivého dentinu pod sklovinou. Škodlivé bakterie a toxiny mohou procházet mikroskopickými kanálky v dentinu a zasáhnout zubní dřeň, která se nachází ve středu zubu a obsahuje krevní cévy a nervy. To může způsobit zánět zubní dřeně, který vede k nepříjemné bolesti.

 

Bolest zubů mohou způsobovat také následující onemocnění:

 

  • Periodontální absces. Jedná se o nahromadění hnisu v dásních způsobené bakteriální infekcí. Může způsobovat bolest podobající se bolesti zubů.
  • Vředy na dásních.
  • Podrážděné nebo oteklé dásně v okolí rostoucích zubů moudrosti.
  • Zánět dutin. Nervy horních zubů se velmi přibližují stěnám dutin. Dojde-li k infekci dutin, otok může tlačit na nervy a způsobovat bolest uší, obličeje nebo čelisti, které mohou být podobné bolesti zubů.
  • Poruchy čelistního kloubu. Čelistním kloubem je upevněna čelist k lebce. Skřípání zubů, úraz nebo porucha kloubu mohou způsobovat ztuhlost nebo bolest čelisti.
  • Pásový opar.
  • Nedostatek vitamínu B12.

Co proti bolesti zubů pomáhá?

 

Dojde-li k bolesti zubů v důsledku úrazu, pociťujete-li bolest, která vám brání jíst či mluvit, nebo vykazujete-li příznaky infekce, neprodleně navštivte zubního lékaře. Tyto problémy mohou také zahrnovat:

 

  • Otok či zarudnutí v okolí bolavého místa.
  • Otok obličeje, krku nebo čelisti.
  • Potíže se žvýkáním, kousáním nebo mluvením.
  • Horečku.
  • Zápach z úst nebo nepříjemnou chuť v ústech.

 

Trvá-li bolest zubů déle než dva dny, objednejte se co nejdříve k zubnímu lékaři na prohlídku. Mezitím zde uvádíme několik tipů pro úlevu od bolesti, které můžete uplatnit doma.

 

1. Výplach slanou vodou

 

Slaná voda je přírodním dezinfekčním prostředkem. Může pomoci uvolnit částečky jídla a nečistoty, které mohly uvíznout mezi zuby. Do sklenice teplé vody zamíchejte půl čajové lžičky soli a použijte ji jako výplach úst.

 

2. Výplach s peroxidem vodíku

 

Kromě toho, že peroxid vodíku zabíjí bakterie, umí také snižovat plak, hojit krvácející dásně a pomáhá také proti bolesti zubů. Nezapomeňte peroxid vodíku řádně naředit tak, že jeden díl 3% peroxidu vodíku smícháte se stejným dílem vody. Vypláchněte jím ústa a poté vyplivněte.

 

3. Studené obklady

 

Studené obklady mohou pomoci ulevit od bolesti, a to zejména v případě, že je bolest zubů způsobena úrazem. Chlad také zmírňuje otok a zánět. Přiložte sáček s ledem obalený ručníkem na postiženou oblast a ponechte ho tam po dobu 20 minut. Po pár hodinách opakujte stejným způsobem.

 

4. Sáčky čaje z máty peprné

 

Sáčky čaje z máty peprné lze použít ke zmírnění bolesti a zklidnění citlivých dásní. Než použitý čajový sáček přiložíte k postiženému místu, nechte jej vychladnout nebo jej mírně ochlaďte.

 

5. Česnek

 

Česnek dokáže odhánět nejen upíry! Zabíjí škodlivé bakterie, které mohou způsobovat zubní plak a bolest zubů, a funguje také, potřebujete-li ulevit od bolesti. Rozmačkejte stroužek česneku, vytvořte pastu a naneste ji na postižené místo. Případně můžete čerstvý stroužek česneku rozžvýkat.

 

6. Výtažek z vanilky

 

Vanilka je známa jako antioxidant. Výtažek z vanilky obsahuje alkohol, který pomáhá mírnit bolest. Chutná a voní také mnohem lépe než česnek! Několikrát denně trochu vanilkového výtažku naneste na prst nebo vatový tampón a přiložte jej přímo na postižené místo.

 

7. Hřebíček

 

Hřebíček se používal k léčbě bolesti zubů od nepaměti. Jedná se o osvědčený přírodní antiseptický prostředek, který lze účinně použít ke zmírnění bolesti a zánětu. Trochu oleje z hřebíčku naneste na vatový tampón a přiložte jej na postižené místo. Hřebíčkový olej můžete naředit několika kapkami olivového oleje nebo vody, nebo můžete přidat pár kapek hřebíčkového oleje do skleničky vody a použít jako výplach úst. Používejte jej několikrát denně.

 

8. Listy kvajávy

 

Listy kvajávy se vyznačují protizánětlivými a antimikrobiálními účinky. Žvýkejte čerstvé listy kvajávy nebo přidejte rozdrcené listy kvajávy do vařící vody a připravte si výplach úst.

 

9. Zelené osení

 

Vyklíčené zelené osení pšenice umí zklidňovat bolest zubů díky protizánětlivému účinku. Díky vysokému obsahu chlorofylu umí bojovat proti bakteriím a předcházet infekcím. Šťávu ze zeleného osení používejte k výplachu úst.

 

10. Tymián

 

Tymián má silné antibakteriální a antioxidační vlastnosti, které pomáhají lproti bolesti zubů. Na vatový tampón naneste několik kapek esenciálního oleje z tymiánu a několik kapek vody a přiložte jej na postižené místo, nebo jej nařeďte a použijte k výplachu úst.

 

Toto jsou naše rady pro domácí úlevu od bolesti zubů. Rozumné je samozřejmě navštívit zubního lékaře a zjistit hlavní příčinu bolesti. Důležité je také uplatňovat řádné návyky ústní hygieny, nezapomínat si čistit zuby dvakrát denně zubní pastou s fluoridem a chránit je tak před zubním kazem.

Články