Zubní zrcátko

Co je to zubní kaz a jaké druhy existují?

Zubním kazem se označuje proces, při kterém kyseliny bakteriálního původu odbourávají minerály ze zubní skloviny. Zubní kaz se obvykle projevuje také jako díra v zubu. Pojem zubní kaz označuje všechny fáze úbytku minerálů z tvrdé zubní hmoty. Od zatím neviditelné časné formy až k díře v zubu poté, co se struktura zubu z důvodu nadměrné ztráty minerálů zhroutila. Zubní kaz se může vyskytnout v každém věku a ve velké míře ho ovlivňuje způsob našeho stravování – co jíme, jak často jíme, ale také to, jak pečlivě se staráme o chrup po jídle a jestli používáme zubní pastu s fluoridem.

 

Jíte-li potraviny bohaté na cukry, tyto uhlohydráty tvoří základ pro vznik bakterií plaku. Bakterie mění cukry na kyseliny. Tyto bakterie působí na povrchu zubu, pronikají hlouběji a odbourávají ze skloviny minerální soli (vápník a fosfát). Časem se skloviny pod povrchem zničí, zatímco povrch působí neporušeně. Rozpustí-li se pod povrchem příliš mnoho skloviny, povrch se zhroutí a v zubu se vytvoří díra.

Druhy zubního kazu

 

  • Počáteční zubní kaz je časná, klinicky často zjistitelná forma zubního kazu, při které se úbytek minerálů omezuje na zubní sklovinu a povrch je stále nedotčený. U dětí a dospívajících se počáteční kaz obvykle objevuje na úrovni dásní a na kousacích ploškách, u dospělých spíše v mezizubních prostorech. Počáteční zubní kaz obvykle vypadá jako křídově bílá skvrna na hladkém povrchu zubu. Tyto formy časné demineralizace lze obvykle napravit zlepšenou a náležitou hygienou ústní dutiny a cíleným používáním fluoridu, aniž by došlo ke vzniku kavity v zubu.
  • Kaz dentinu neboli zuboviny znamená, že kaz zubu již pokročil zubní sklovinou až k dentinu, který se nachází pod ní. U měkčího dentinu se kaz šíří rychleji, takže i když je na povrchu vidět jen malá dírka, v hloubce zubu již mohlo dojít k významné ztrátě.
  • Kaz zubních krčků – v důsledku velkého namáhání dásní dochází k jejich ustupování a obnažování zubních krčků a kořene zubu. Vzhledem k tomu, že zubní kořeny se skládají z mnohem měkčího dentinu a nejsou chráněny zubní sklovinou, na obnaženém povrchu krčků a kořene se může zubní kaz rozvinout rychleji. Nejsou-li přijata vhodná opatření proti jeho šíření, může se stávající zubní kaz na zubních kořenech šířit mnohem rychleji.
  • Kaz zubních kořenů– poté, co kavitu (díru v zubu způsobenou zubním kazem) zubní lékař vyplní a opraví, časem se může kaz objevit na okrajích výplně a korunky, tomu se říká „sekundární kaz“. Důvodem je skutečnost, že se v těchto místech plak snáze hromadí, protože ho lze pomocí zubního kartáčku hůře odstranit. Plakové bakterie v prostoru mezi zubem a výplňovým materiálem proto obvykle zůstávají nedotčeny.

 

Vznik zubního kazu je nutné brát vážně. Jakmile se v zubu objeví díra, je nutné to okamžitě řešit. Zůstane-li problém neošetřen, může to mít vážné důsledky. Zubní kaz může zničit celý zub a zabít jemné nervy uvnitř zubu, což může vést k abscesům a infekci u hrotu kořene zubu. Vznikne-li absces, lze jej odstranit pouze ošetřením zubních kanálků, chirurgickým zákrokem nebo vytržením zubu.

Doporučujeme

  • Balíček zubní pasty elmex s ochranou proti zubnímu kazu.

    <span>elmex® Caries Protection</span> Zubní pasta

    Pomáhá remineralizovat postižené oblasti zubní skloviny a účinně chránit zuby před zubním kazem.
    Koupit nyní »
  • Tuba a obal zubního gelu elmex s aminofluoridem pro prevenci zubního kazu.

    <span>elmex® gelée</span> Dentální gel

    elmex® gel prokazatelně snižuje riziko zubního kazu, posiluje zubní sklovinu, remineralizuje počáteční zubní kaz a léčí přecitlivělé zubní krčky.
    Koupit nyní »

Jak poznám, že mám zubní kaz?

 

Kaz v počáteční fázi dokáže poznat včas pouze zubní lékař. Tyto včasné a často obtížně zjistitelné příznaky úbytku minerálů, ke kterým nejčastěji dochází pod povrchem zubu, je třeba řešit vhodnou fluoridovou léčbou pod dohledem lékaře. Z dlouhodobého hlediska je třeba spolupracovat se zubním lékařem na zjištění chování, která zubní kaz způsobují (konzumace cukrů, nedostatečná ústní hygiena), a jejich nápravě, aby se riziko vzniku zubního kazu opět zmírnilo.

 

V mladším věku se zubní kaz obvykle vyskytuje ve žlábcích (fisurách) kousacích plošek stoliček. Při ortodontické léčbě, např. fixní rovnátka, k úbytku minerálů obvykle dochází přímo v okolí lepených bodů rovnátek. V dospělosti se zubní kaz často vyskytuje na kontaktních površích mezi zuby a v okolí dásní. Bez ohledu na to, kde zubní kaz vzniká, řádná domácí hygiena ústní dutiny v kombinaci s pravidelnými prohlídkami u zubního lékaře, profesionální zubní hygienou a profesionální fluorizací jsou nejlepším způsobem, jak včas zjistit a ošetřit úbytek minerálů ještě předtím, než vzniknou škody, které již nelze zvrátit.

 

Obzvláště ohroženou věkovou skupinou, která trpí zubním kazem, jsou starší osoby, které kvůli přirozenému poklesu produkce slin trpí suchostí v ústech. Suchost v ústech mohou také způsobovat různá onemocnění, užívání určitých léků, ozařování a chemoterapie. V závislosti na příčině se může jednat o dočasný stav v řádu dní až měsíců, nebo trvalý stav.

Jak lze zubnímu kazu předcházet?

 

  • Zeptejte se svého zubního lékaře, která zubní pasta je pro prevenci zubního kazu nejvhodnější. Čistěte si zuby alespoň dvakrát denně zubní pastou s fluoridem, každý den také používejte zubní nit nebo mezizubní kartáčky, abyste odstranili plak z mezizubních prostor a z míst pod dásněmi.
  • Docházejte pravidelně na profesionální zubní hygienu (jednou nebo dvakrát ročně, je-li riziko vzniku zubního kazu nízké) a absolvujte pravidelné prohlídky. Preventivní péče dokáže předcházet výskytu problémů a zhoršení méně závažných potíží.
  • Jezte vyváženou stravu a omezte přísun sladkých potravin. Pokud takové potraviny konzumujete, snažte se je nejíst samostatně jako svačinky během dne, ale jíst je spolu s hlavními jídly dne, abyste tak omezili dobu, po kterou jsou zuby vystaveny útokům kyselin.

 

Vždy používejte zubní pastu s obsahem fluoridu.

Články