Cena za čistý a zářivý úsměv

Proč využívat služby profesionální dentální hygieny?

 

Zářivý a zdravý úsměv vám dodá sebevědomí, protože to je většinou první věc, které si lidé všimnou. Péče o zuby v podobě pravidelných prohlídek u zubního lékaře a využívání služeb profesionální dentální hygieny přispívá k zachování zdravého úsměvu bez kazu a skvrn. Přečtěte si tento článek a seznamte se s výhodami těchto služeb a předpokládanými částkami, které za tyto služby zaplatíte.

 

Prvním krokem řádné péče o zuby je uplatňovat pravidelně doma návyky řádné ústní hygieny. Někdy ovšem běžné čištění zubů zubním kartáčkem, vyplachování úst a používání zubní nitě jako prevence hromadění zubního plaku nestačí. Ten se může hromadit v obtížně dostupných místech úst, jako např. mezi zuby a u dásní. Navíc zubní plak, který se neodstraňuje, ztvrdne do zubního kamene. Toho vás už zbaví pouze zubní lékař nebo dentální hygienistka. Na zubní kámen už zubní kartáček prostě nestačí.

Co se při profesionální dentální hygieně děje?

 

Profesionální dentální hygiena se může na jednotlivých klinikách poskytujících tuto službu lišit. Rozdíl spočívá také v tom, jaké jsou vaše potřeby. Nicméně povětšinou je postup dentální hygieny podobný tomu, který uvádíme níže.

 

Dentální hygienistka nejprve provede prohlídku ústní dutiny, aby posoudila její zdravotní stav. Pomocí zrcátka provede kontrolu případných potíží, jako např. zánětu dásní (tzv. gingivitidy). Existují-li v ústní dutině skryté problémy, pošle vás za plně kvalifikovaným zubním lékařem, který zahájí příslušnou léčbu.

 

Poté šetrně odstraní plak a zubní kámen z úst. To probíhá pomocí různých specializovaných nástrojů, které využívají kombinaci ultrazvukových vln a rozprašované vody. Jemnější ruční odstraňovače zubního kamene se používají k preciznějšímu odstraňování zubního kamene a nečistot.

 

Poté dentální hygienista pomocí abrazivní pasty, jejíž hrubost zvolí podle vašich potřeb, provede leštění zubů pomocí vysoce výkonného elektrického kartáčku. Účelem této fáze je odstranit zbytky plaku, který na zubech zůstal po odstraňování zubního kamene. Během této fáze navíc dochází k odstranění skvrn na vnějším povrchu, což obnoví váš zářivý úsměv.

 

Další výhodou je, že dentální hygienistka by měla být schopna vám poskytnout konkrétní poradenství, abyste využili potenciál domácího čištění zubů na maximum. Poradí vám ohledně technik čištění zubů pomocí zubního kartáčku, jak používat zubní nit a mezizubní kartáčky a také, jaké produkty jsou pro vaše zuby nejvhodnější.

 

Délka ošetření při profesionální dentální hygieně závisí na několika faktorech, a to zejména intenzitě a typu čištění, které vaše zuby potřebují.

Kolik stojí služby profesionální dentální hygieny?

 

V České republice je profylaktické odstranění zubního kamene zubním lékařem dle Zákona o veřejném zdraví hrazeno z veřejného zdravotního pojištění jedenkrát ročně. Provádí-li odstranění zubního kamene dentální hygienistka, pacient si zákrok hradí sám.

 

Cena profesionálního odstranění zubního kamene, plaku a leštění u soukromého poskytovatele dentální hygieny nebo zubního lékaře se může pohybovat přibližně od 1500 Kč do 3500 Kč, ale u jednotlivých lékařů se cena může lišit. Vámi vybranou zubní kliniku požádejte, aby vám vysvětlila jednotlivé ceny a alternativy.

Stojí služby profesionální dentální hygieny za to?

 

Odborníci, kteří se zabývají zubním kazem a onemocněním dásní, se domnívají, že profesionální dentální hygiena je velice důležitá součást péče o chrup z hlediska zubního kazu i periodontálních onemocnění. Shodují se, že profesionální dentální hygiena napomáhá při léčbě zubního kazu i zánětu dásní (gingivitidy). Přispívá také k prodloužení průměrné délky života zubů.

 

Uvádí se také, že řešení těchto problémů ústní dutiny závisí ve velké míře na čištění zubů zubní kartáčkem a zubní pastou s obsahem fluoridu a čištění mezizubních prostor. Ať už se rozhodnete nechat si zuby vyčistit profesionálně na dentální hygieně nebo ne, dbejte na to, abyste se o zuby dobře starali. Mezi návštěvami dentální hygieny uplatňujte návyky řádné ústní hygieny, používejte zubní kartáček a zubní nit, abyste zajistili prevenci hromadění zubního plaku a onemocnění dásní a měli co nejdéle zdravý chrup.

Články