Kontrola ústní hygieny zubním zrcátkem.

Jak se na vašich zubech tvoří skvrny?

Přijde vám, že vaše zuby přišly o svůj dřívější lesk a bělost? Nejen, že nevzhledné skvrny na zubech dokáží zasadit ránu vašemu sebevědomí, mohou rovněž poukazovat na jiný, závažnější zdravotní problém, který je způsobuje. Pojďme se podívat na to, jak se na vašich zubech vytváří skvrny, k čemu to vede a co se s tím dá dělat.

Skrvny na zubech pěkně zblízka

 

Odborníci upozorňují na to, že existují dva typy skvrn na sklovině: vnitřní a vnější.

 

Zatímco vnější skvrny jsou způsobeny diskolorací povrchu zubu vnějším zdrojem, vnitřní skvrny má na svědomí diskolorace zuboviny.

Jak vznikají skvrny na zubech?

 

Ačkoliv je zubní sklovina nejtvrdší látka v těle, zdaleka není nezničitelná. Následující potraviny zanechávají na sklovině usazeniny, která se mohou nahromadit a zanechat po sobě žluté či hnědé skvrny:

 

  • tabák
  • tmavé nápoje jako červené víno, čaj, káva a ovocná šťáva
  • silně zbarvené potraviny jako rajčata, kari nebo sójová omáčka

 

Tyto potraviny a nápoje jsou navíc velmi kyselé, což dočasně změkčuje sklovinu a činí ji náchylnější k erozi. Pokud si tedy čistíte zuby brzy po konzumaci, hrozí, že se tím sklovinu sedřete. To se ostatně děje, i když si kdykoliv jindy čistíte zuby moc drsně.

 

Potraviny a nápoje s vysokým obsahem cukru mohou rovněž zvýšit úroveň acidity vaší skloviny a doslova ohlodávat vaši sklovinu i zubovinu. Tomuto procesu se laicky říká zubní kaz a projevuje se žlutou, hnědou, někdy dokonce i černou diskolorací zubů v závislosti na stupni jeho rozšíření.

 

Další příčinou vzniku vnějších skvrn je poté plak. Tato lepivá vrstva bakterií se může nahromadit na zubech a přichytávat zbytky jídla a další částice způsobující skvrny. Kromě toho, že přispívá ke vzniku zubního kazu, může ztvrdnout a vytvářet zubní kámen – černou usazeninu, která se často objevuje podél linie dásně.

 

Právě jsme si vyjmenovali různé formy vnějších skvrn na zubech, ale jak to je s vnitřními skvrnami? Přirozené žloutnutí zubů může být geneticky podmíněné a dochází k němu přirozeně s narůstajícím věkem, s tím jak zubovina uvnitř vašich zubů tmavne a povrch skloviny se ztenčuje. Mezi další příčiny zbarvení zubů se řadí:

 

  • úraz či infekce zubů
  • léčivé látky jako chemoterapie, antihistaminika, antipsychotika a tetracykliny (při užívání během tvorby zubů)
  • nadměrné vystavení fluoridu v dětském věku (v krajně neobvyklých případech, kdy je zubní pasta požita ve velkém množství)

Doporučujeme

  • Krabička zubní pasty elmex s ochranou proti zubnímu kazu a bělícím účinkem.

    <span>elmex® Caries Protection Whitening</span> Zubní pasta

    Pomáhá remineralizovat postižené oblasti zubní skloviny a účinně chránit zuby před zubním kazem. Unikátní složení pomáhá obnovit přirozenou bělost zubů.
    Koupit nyní »
  • Obal zubní pasty elmex Sensitive Whitening.

    <span>elmex® Sensitive Whitening</span> Zubní pasta

    Zubní pasta elmex® Sensitive Whitening pomáhá poskytovat účinnou trojí ochranu a klinicky ověřenou ochranu pro citlivé zuby.
    Koupit nyní »

Jak vyzrát na skvrny na zubech?

 

I u skvrn na zubech platí, že nejlepší léčbou je prevence. K účinné prevenci vzniku a šíření zubního plaku zubní lékaři doporučují čistit si zuby kartáčkem alespoň dvakrát denně a jednou denně používat mezizubní kartáček nebo zubní nit. Zároveň upozorňují, že k posílení zubní skloviny a ochraně před zubním kazem je důležité používat pastu obsahující fluorid.

 

Pokud se u vás již skvrny na zubech objevily, pomůže zlepšit vzhled vašich zubů jednoduché vyčištění a vyleštění, které provede váš zubní lékař nebo dentální hygienistka. Rovněž se doporučuje omezit spotřebu cigaret, vína, kávy a čaje.

 

Pokud si stále chcete dopřávat svá oblíbená jídla a nápoje, pravidelně si vyplachujte ústa vodou, abyste snížili úroveň acidity vaší skloviny.

 

Bělící pasty nebo gely mohou pomoci vnější skvrny odtrhnout odstranit z povrchu zubu. Hlavní zubní lékařka kanadské kliniky Yorkville Dental Shannon Hobbs vysvětluje, že pokud skvrny na zubech neustupují, může při ambulantním bělení zubů váš zubař proniknout pod povrch zubu a ošetřit tak i vnitřní diskolorace.

 

Pokud jsou skvrny na vašich zubech způsobeny plakem, zubním kamenem či kazem, budete muset podstoupit zubařské vyšetření a zákroky, při kterých se zjistí jejich příčina a předejde se vážným zdravotním problémům. Váš zubní lékař vám může například důkladně vyčistit zuby a odstranit při tom plak nebo zubní kámen ze zubů nebo vás zbavit kazu a opravit vám poškozené zuby.

 

Odstraňování vnitřních skvrn je bohužel náročnější a ne vždy je možné se skvrn zbavit. Pokud jste například v minulosti utrpěli vážné zranění zubu, a to zejména v dětství, když se vaše zuby vyvíjely, může být diskolorace nezvratná.

 

Nakonec tou nejpovolanější osobou, která vám poskytne rady ohledně příčin, prevence a léčby skvrn na zubech, je váš zubní lékař nebo dentální hygienistka. Pokud vás trápí zbarvení vašich zubů, objednejte se co nejdříve na prohlídku a vraťte svým zubům zářivý lesk.

Články