Pacientka podstupující dentální ošetření u zubaře.

Mezizubní kazy: doporučení a léčba

Zubní kazy mezi zuby, tzv. mezizubní kazy, se vytvoří stejně jako jiné druhy kazů při erozi skloviny, když se k zubu přichytí bakterie a způsobí jeho narušení. Záludnost těchto zubních kazů spočívá v tom, že o nich pacienti většinou neví, dokud kaz nepronikne sklovinou až k dentinu (druhá vrstva tkáně), což způsobí citlivost zubu, nebo dokud není provedena kontrola pomocí rentgenu. Právě proto se může stát, že než mezizubní kazy odhalíme, mohou se rozvinout do závažnější formy než běžné kazy.

Jaké příznaky naznačují, že se může mezi zuby vyskytovat kaz?

 

Většina mezizubních kazů nemá žádné příznaky. Nicméně mezi časné příznaky mohou patřit křídově bílé nebo zažloutlé skvrny na zubech nebo citlivost zubu na chlad. Mezi další příznaky patří zápach z úst a změna chuti v ústech.

Lze mezizubní kazy opravit?

 

Ano. Léčba ovšem závisí na závažnosti zubního kazu a jeho včasném záchytu. Čím dříve se na kaz přijde, tím lépe.

Jak se mezizubní kazy léčí?

 

To opět závisí na závažnosti zubního kazu. Zubní lékař může doporučit některý z následujících pěti postupů:

 

  • Rekalcifikace – Je-li zubní kaz zachycen v počátku a dosahuje-li pouze do poloviny nebo menší části skloviny, lze obvykle provést rekalcifikaci pomocí fluoridového gelu.
  • Výplň – Zasahuje-li zubní kaz více než do poloviny skloviny, lze k obnovení normálního tvaru a funkce zubu použít výplň.
  • Kořenové kanálky – Vyskytne-li se příliš velký zubní kaz, který se u zubu rozvíjel po dlouhou dobu bez povšimnutí a nebyl léčen, může být pro záchranu zubu nejvhodnější ošetření zubních kanálků neboli endodoncie.
  • Korunka – Je-li zub opatřen velkou výplní a nezbývá-li dostatečné množství přirozené hmoty zubu, lze pomocí korunky výplň zakrýt a poskytnout tak zubu oporu.
  • Extrakce – Není-li jiné řešení přijatelné a existuje-li možnost, že by infekce přešla ze zubu do čelisti, je krajním řešením vytržení zubu. Mezeru po vytrženém zubu lze vyplnit pomocí můstku, částečné zubní protézy nebo zubního implantátu.

Doporučujeme

  • Voskovaná zubní nit značky elmex s mentolovou příchutí pro lepší čištění mezizubních prostor.

    <span>elmex® Caries Protection </span> Dentální nit

    Dentální nit elmex® účinně odstraňuje plak a zbytky potravin z mezizubních prostor a chrání před vznikem zubního kazu a dalších problémů dásní.
    Koupit nyní »
  • Balíček mezizubních kartáčků elmex pro malé mezery mezi zuby.

    <span>elmex® Caries Protection</span> Mezizubní kartáček 0.4 mm

    Snadné a účinné čištění mezizubních prostor. Vědecky navrženo pro malé mezizubní prostory.
    Koupit nyní »

Jak lze předcházet vzniku mezizubního kazu?

 

Pro prevenci vzniku mezizubních kazů je kromě pravidelného čištění zubů dvakrát denně po dobu dvou minut také nutné čistit mezizubní prostory pomocí zubní nitě a mezizubního kartáčku. Nezbytné je také u zubního lékaře pravidelně absolvovat zubní prohlídky a rentgenová vyšetření, aby se v případě vzniku mezizubního kazu zachytil včas. To usnadní jeho léčbu.

Jakými dalšími způsoby lze předcházet vzniku zubního kazu?

 

Podle Národního zdravotnického informačního portálu lze zubnímu kazu předcházet. Mezi radami, jak možnému vzniku zubního a mezizubního kazu předcházet, uvádí:

 

  • Zubního lékaře a dentální hygienistku navštěvujte pravidelně. Tito odborníci dle stavu vaší dutiny ústní, zubů a dásní rozhodnou, jak často byste je měli navštěvovat.
  • Vyhýbejte se potravinám a nápojům bohatým na cukr a škroby, a to zejména mezi jídly nebo před spaním. V maximálním možném rozsahu používejte léky bez obsahu cukru. Podle Národního zdravotnického informačního portálu existuje jasná návaznost na konzumaci potravin a nápojů s obsahem cukrů. Jejich častější konzumace je spojována s vyšším výskytem zubního kazu.
  • Pečujte o zuby a dásně tím, že je budete dvakrát denně vždy po dobu dvou minut řádně čistit zubní pastou s obsahem fluoridu a alespoň jednou denně používat zubní niť a mezizubní kartáček.
  • Vyvarujte se kouření nebo nadměrnému pití alkoholu, neboť tabák může narušovat tvorbu slin, které přispívají k čistotě zubů. Alkohol zase přispívá k erozi zubní skloviny.
  • Pociťujete-li suchost v ústech, navštivte zubního nebo praktického lékaře. Jedná se o stav, který způsobují některé léky, léčebné postupy nebo onemocnění a který může přispívat ke kazivosti zubů, neboť sliny pomáhají odplavovat bakterie.

Články