Muž se širokým úsměvem

Jak lze (přirozeně) zmírnit bolest citlivých zubů?

 

Zeptejte se každého milovníka zmrzliny - citlivé zuby vám mohou pořádně zkazit chuť k jídlu. Mnoho faktorů - od některých potravin až po čištění zubů - může ve skutečnosti citlivost zubů zhoršit. Drobná nepříjemnost se tak může rychle stát velkým problémem. I když zubní pasta na snížení citlivosti může bolest zmírnit, možná vás zajímá, jak citlivost zubů zmírnit přirozenou cestou, aby se bolest příště už neopakovala. Několik změn v denním režimu může být pro vaše zuby velmi prospěšných, takže se brzy můžete vrátit k normálnímu životu.

Co způsobuje bolest zubu?

Citlivé zuby mohou být způsobeny řadou problémů. V některých případech k tomu dokonce existuje určitá genetická predispozice. Když se zaměříte na příčinu citlivosti zubů, můžete se naučit, jak ji řešit a jak jí v budoucnu předcházet. Citlivost zubů se obvykle projevuje bolestí při konzumaci horkých nebo studených potravin a může být způsobena následujícími faktory:

 

- Onemocnění dásní
- Zubní kaz a obnažené krčky zubů u linie dásní
- Přílišné tlačení na zubní kartáček při čištění zubů
- Obroušení skloviny, tvrdého povrchu zubu, který chrání nervy.

 

Pokud máte podezření, že příčinou vaší citlivosti zubů je zubní kaz, onemocnění nebo infekce, měli byste navštívit zubaře. Problémy, jako je měkká sklovina, která se snadněji opotřebovává, však mohou být způsobeny určitými návyky nebo mohou být dokonce dědičné. S citlivými zuby tedy můžete něco udělat i doma - přirozeně.

 

Zmírnění citlivosti zubů může zahrnovat i způsoby, které vám mohou být zcela zřejmé. Zejména změnou návyků můžete mít ze svých zubů lepší pocit každý den. Proč nezkusit tyto tři tipy pro zdravé zuby bez bolesti:

 

Vyměňte si zubní kartáček

 

Čištění zubů samozřejmě pomáhá udržovat zuby zdravé, ale používání zubního kartáčku s tvrdými vlákny nebo velmi abrazivní zubní pasty může citlivé zuby ještě zhoršit. Přecházejte na měkčí zubní kartáček a čistěte si zuby jemnými pohyby dopředu a dozadu a na žvýkacích plochách. Dávejte si také pozor, abyste kartáčkem nečistili zcela náhodně. Nepoužívejte příliš velký tlak; chcete-li snížit citlivost zubů, postupujte při čištění zubů citlivě.

Doporučujeme

  • Zubní kartáček elmex s ultra měkkými štětinami pro šetrnou péči o zuby a dásně.

    <span>elmex® Caries Protection </span>Zubní kartáček Ultra Soft

    Zubní kartáček elmex® Ultra Soft s vysokou hustotou vláken o průměru 0,1 mm velice jemně a šetrně čistí zuby i dásně. Měkký zubní kartáček má navíc malou hlavu, která se dostane i do těžko dostupných míst. Kartáček elmex Ultra Soft pomáhá efektivně odstraňovat zubní plak a předcházet zubnímu kazu. Také výrazně snižuje výskyt skvrn na zubní sklovině a zajišťuje tak sebevědomý úsměv po celý den.
    Koupit nyní »
  • Obal zubní pasty elmex Sensitive Professional pro citlivé zuby a okamžité zmírnění bolesti.

    <span>elmex® Sensitive Professional</span> Zubní pasta

    Zubní pasta elmex® Sensitive Professional pro okamžitou* a dlouhotrvající úlevu od citlivosti zubů. *Pro okamžitou úlevu od bolesti naneste až dvakrát denně konečky prstů na citlivý zub a jednu minutu jemně masírujte.
    Koupit nyní »

Vyhněte se kyselým potravinám

 

Některé potraviny, jako jsou sycené nápoje, káva, citrusové plody a dokonce i jogurty, mohou způsobovat citlivost. Kyselé potraviny totiž mohou urychlit rozpouštění zubní skloviny. Zvažte jejich úplné vyřazení ze svého jídelníčku, pokud se však nemůžete vzdát každodenního nealkoholického nápoje, pijte ho brčkem, aby se tekutina co nejméně dotýkala zubů. Zuby si také nečistěte bezprostředně po konzumaci kyselých potravin nebo nápojů; kyselina na krátkou dobu mírně změkčí zubní sklovinu, takže pokud si zuby vyčistíte ihned, budou ještě citlivější. Místo toho vypijte sklenici mléka, které kyselinu neutralizuje.

Noste nákusnou dlahu

Skřípete v noci zuby? Pokud trpíte citlivostí zubů, může se stát, že se tento stav zhoršuje, i když si toho nejste vědomi. Skřípání zubů může způsobit opotřebení zubní skloviny. Druhý den vás zuby bolí a jsou citlivé. Nákusná dlaha může zabránit skřípání zubů. Můžete si ji nechat vyrobit od svého zubního lékaře nebo ji můžete najít v oddělení ústní hygieny v drogerii. Umísťuje se na zuby, aby chránila sklovinu, podobně jako chrániče zubů, které často nosí sportovci.

Pokud tedy trpíte citlivými zuby, není speciální zubní pasta jedinou možností, jak si opět vychutnat oblíbené pokrmy a nápoje. Existují jednoduché a přirozené způsoby, jak zlepšit zdraví ústní dutiny a snížit citlivost zubů. Začněte ještě dnes! Pravidelnou a šetrnou péčí o zuby podpoříte řešení citlivosti zubů a bolest ustoupí do pozadí.

Další články