Vliv cukru na zuby
Sladké pochoutky jsou sice chutné, ale mohou poškodit zuby tím, že napadají ochrannou sklovinu. Sladké potraviny - obvykle s vysokým obsahem cukru - jsou jednou z příčin citlivosti zubů. Sladkosti, které mnozí z nás milují, jsou plné zkvasitelných sacharidů, kterými se v ústech živí bakterie a vytvářejí kyseliny. Tyto kyseliny přispívají k poškození zubní skloviny. Čím vyšší je obsah cukru v potravinách, tím více kyseliny se vytváří. Toto snížení skloviny nakonec vede ke vzniku zubního kazu. A mimochodem, pokud budete tyto potraviny a nápoje konzumovat i nadále, cukry v nich obsažené mohou nyní vyvolat bolest v oblastech, které jimi byly dříve poškozeny.
Citlivost zubů je jednoduchý termín pro přecitlivělost kořenů nebo dentinu. Dvěma hlavními příčinami citlivých zubů jsou onemocnění parodontu a ústup dásní. Když je dentin (zubovina) na krčcích nebo kořenech odhalen, nemá ochrannou vrstvu skloviny. Nechráněný dentin umožňuje částečkám potravy, plaku a kyselinám pronikat a dráždit nervy hluboko uvnitř zubu. To může vést k bolesti zubů.
Citlivost zubů poznáte snadno. Pokud sladké, kyselé, horké nebo studené potraviny a nápoje vyvolávají nepříjemný pocit nebo bolest při kontaktu se zuby, může za tím být citlivost zubů. Dalším příznakem, který může přicházet a odcházet, je stejný pocit při dýchání velmi chladného vzduchu. Citlivé zuby jsou bohužel velmi časté. S citlivostí zubů se setkala přibližně polovina populace.