Matka objímající své dítě

Citlivé zuby v těhotenství: co očekávat a co můžete dělat

Občasný nepříjemný pocit během těhotenství je jeho součástí. Vaše tělo se mění, což je pravděpodobně důvod, proč máte bolesti zad a potíže s pohodlím. Ale zatímco si v noci podpíráte tělo polštáři, můžete si všimnout něčeho jiného, co vás trápí: Vaše zuby. Citlivé zuby nejsou u nastávajících matek neobvyklé. Pro mnoho těhotných žen je však uklidňující vědět, že jiné ženy mají přesně stejné příznaky.

 

Zde si můžete přečíst, co způsobuje citlivost zubů a dásní v těhotenství a jaká neškodná opatření můžete proti bolesti přijmout.

Změny během těhotenství

 

Každá z hormonálních změn, kterými vaše tělo během těhotenství prochází, je stejně zodpovědná za bolestivé zuby a citlivé dásně. Těhotenství si vybírá svou daň - od zvýšeného krevního oběhu až po těhotenké hormony. Mezi nejčastější příčiny citlivých zubů v těhotenství patří:

  • Hormony
  • Těhotenské hormony mohou mít negativní vliv na to, jak vaše tělo reaguje na bakterie, což může vést k infekcím parodontu a - hádáte správně - k citlivosti zubů a dásní.

  • Zvýšený krevní oběh
  • Vaše tělo pracuje prakticky přesčas, aby se postaralo o vás a vaše dítě, a proto se také zvyšuje prokrvení vašeho těla. Tento zvýšený průtok krve může způsobit podrážděné a oteklé dásně, které jsou citlivé na dotek. Proto mohou horká nebo studená jídla a nápoje způsobit citlivost, i když jste nikdy předtím takové problémy neměli.

  • Onemocnění dásní
  • Těhotné ženy jsou náchylnější k onemocnění dásní, které může dokonce způsobit předčasný nástup porodu. Krvácející, bolavé a infikované dásně mohou samozřejmě vést k bolesti v ústech a velkému nepohodlí.

Doporučujeme

  • Balíček zubní pasty elmex Enamel Professional s technologií Opti-Enamel pro ochranu a posílení zubní skloviny.

    <span>elmex® Opti-namel Enamel Professional</span> Zubní pasta

    Díky technologii Micro-Sealing pomáhá remineralizovat oslabená místa zubní skloviny a vytvářet na zubu ochrannou vrstvu, která chrání před útoky kyselin a minimalizuje další ztrátu skloviny.
    Koupit nyní »
  • Obal zubní pasty elmex Sensitive Professional pro citlivé zuby a okamžité zmírnění bolesti.

    <span>elmex® Sensitive Professional</span> Zubní pasta

    Zubní pasta elmex® Sensitive Professional pro okamžitou* a dlouhotrvající úlevu od citlivosti zubů. *Pro okamžitou úlevu od bolesti naneste až dvakrát denně konečky prstů na citlivý zub a jednu minutu jemně masírujte.
    Koupit nyní »
  • Co můžete udělat pro citlivé zuby během těhotenství
  • Přestože těhotenství poněkud omezuje režimová opatření, která se často používají k ošetření citlivosti zubů a dásní, s trochou péče a pozornosti si můžete během devíti měsíců před porodem zachovat zdravý úsměv. Pokud budete pokračovat v dosavadní péči, zůstanete zdraví a bez bolesti. Nezapomínejte proto o svá ústa dobře pečovat. Zde jsou čtyři věci, které můžete udělat pro citlivé zuby během těhotenství:

  1. Používejte zubní kartáček s měkkými vlákny: Zubní kartáček s měkkými vlákny čistí zuby důkladně a šetrně, včetně oblastí mezi zuby a kolem nich, což může snížit riziko bolesti a krvácení dásní.
  2. Všímejte si, které potraviny a nápoje u vás vyvolávají citlivost: Bolel vás po pití čaje zub? Způsobuje led bolest? Těmto spouštěčům je nejlepší se vyhnout. V mnoha případech citlivost dásní po těhotenství ustupuje, takže citlivost zubů by měla také rychle ustoupit - a vy si budete moci brzy opět vychutnávat teplé i studené pokrmy a nápoje.
  3. Jezte méně sladkostí: Cukr slouží jako potrava pro bakterie způsobující zubní kaz a bolest v ústech. Pokud je to možné, omezte konzumaci sladkostí. A pokud jíte sladkosti, vyčistěte si zuby ihned poté, abyste odstranili všechny zbytky jídla.
  4. Zajděte si k zubaři: Nepoužívejte těhotenství jako výmluvu pro to, abyste nechodila na pravidelné prohlídky ke svému zubaři - ty vám pomohou zajistit, abyste si i v těhotenství zachovala zdravý úsměv. Nezapomeňte však informovat svého zubaře o těhotenství, aby mohl přijmout nezbytná opatření (například neprovádět některé rentgenové snímky).

Další články