Žena trpící bolestí zubů

Bolest zubního nervu:

Proč k ní dochází, a jak jí předcházet

Zrovna si vychutnáváte chlazený nápoj nebo sladkou dobrotu a najednou vámi projede ostrá bolest zubů. Jak rychle se objeví, tak rychle zmizí – než se opět vrátí. Tento problém pravděpodobně tkví v přecitlivělosti dentinu neboli zuboviny. Někdy přecitlivělost označujeme jako bolest zubů.

 

Existuje mnoho důvodů, proč může k přecitlivělosti dentinu docházet. Než se podíváme na její příčiny a řešení, je vhodné seznámit se se základní anatomií zubu.

 

Je obecně známo, že se zub skládá ze čtyř hlavních tkání:

 

  • Zubní dřeň neboli pulpa se nachází ve středu zubu a prochází jí nervy a krevní cévy.
  • Dentin neboli zubovina obklopuje zubní dřeň a je s ní spojena sítí mikroskopických kanálků.
  • Zubní cement je vláknitá kost, která obklopuje dentin pod úrovní dásní.
  • Sklovina je nejtvrdší tkání v těle. Obklopuje dentin nad úrovní dásní.

 

Ta část zubu, kterou vidíme nad úrovní dásní, se souhrnně nazývá korunka, zatímco část pod úrovní dásní se nazývá kořen.

 

U zdravého zubu jsou všechny vrstvy nedotčené a vnitřní část zubu je chráněna před bakteriemi, kyselinami, vysokými i nízkými teplotami, tlakem a dalšími potenciálně dráždivými jevy. Nicméně dojde-li k narušení těchto vrstev, citlivý dentin a nervy se mohou obnažit. K tomu může dojít z několika důvodů.

 

Přestože může být zubní sklovina odolná, na kyselinu nemá. Zubní lékaři vysvětlují, že při konzumaci kyselých potravin a nápojů způsobuje kyselina dočasné změkčení zubní skloviny a odbourávání minerálů. K tomu může docházet také tehdy, trpíte-li zdravotními problémy, při kterých se zvrací nebo dochází k návratu žaludečních šťáv. Eroze skloviny se zhoršuje, tenčí vrstva skloviny neposkytuje dostatečnou ochranu dentinu pod ní, což vede ke zvýšené citlivosti.

 

Podle Národního zdravotnického informačního portálu zubní plak také přispívá k onemocnění dásní, které může způsobit zánět, podráždění a jejich ustupování. Toto onemocnění může způsobovat bolest samo o sobě. Dochází při něm ovšem také k obnažování dentinu u kořene zubu, který je pak vystaven cukrům, kyselinám a teplým či studeným látkám, což může být spouštěčem bolesti.

Doporučujeme

  • Obal zubní pasty elmex Sensitive Professional pro citlivé zuby a okamžité zmírnění bolesti.

    <span>elmex® Sensitive Professional</span> Zubní pasta

    Zubní pasta elmex® Sensitive Professional pro okamžitou* a dlouhotrvající úlevu od citlivosti zubů. *Pro okamžitou úlevu od bolesti naneste až dvakrát denně konečky prstů na citlivý zub a jednu minutu jemně masírujte.
    Koupit nyní »
  • Obal zubní pasty elmex Sensitive Professional Repair & Prevent s informacemi o ochraně dásní a úlevě od bolesti.

    <span>elmex® Sensitive Professional Repair & Prevent</span> Zubní pasta

    Dásně chrání citlivé části zubů. Pokud dojde k ustupování dásní, obnažené zubní krčky mohou vyvolávat bolest. Tato zubní pasta nejenže okamžitě* obnovuje citlivé oblasti zubů, ale pomáhá také zesílit dásně, čímž chrání zuby před budoucí zvýšenou citlivostí. * Pro okamžitou úlevu od bolesti naneste až dvakrát denně konečky prstů přímo na citlivý zub a jednu minutu jemně masírujte.
    Koupit nyní »

Zranění

Dojde-li u zubu k prasknutí, odlomení nebo zlomení, dentin nebo nerv může být vystaven dráždivým jevům. Bakterie se v prasklinách hromadí, což vede k infekcím a abscesům hluboko v zubu. Přestože bolest může být obdobná, nejedná se o stejný jev jako u přecitlivělosti dentinu. Dojde-li ke zranění zubu, vždy navštivte lékaře. V prasklinách se mohou hromadit bakterie a způsobit infekci, absces a ztrátu zubu.

 

Prevence je vždy nejlepší způsob, jak chránit zdraví chrupu. Chcete-li se chránit před obnažením dentinu, uplatňujte návyky řádné ústní hygieny. Dvakrát denně si čistěte zuby kartáčkem, používejte každý den zubní nit a vyplachujte si ústa ústní vodou.

 

Úbytek skloviny mohou zmírnit zubní pasta a ústní voda s obsahem fluoridu. Produkty speciálně vytvořené pro ochranu skloviny obsahují fluorid cínatý, který poskytuje komplexnější ochranu před erozí a může dokonce pomáhat s odstraněním zubního kazu v počáteční fázi. Tato sloučenina se také vyznačuje antimikrobiálními vlastnostmi. Máte-li sklony k ustupujícím dásním, antimikrobiální zubní pasta nebo ústní voda může přispět ke zdraví vašich dásní.

 

Kdykoli pocítíte novou a neobvyklou bolest zubů, je vhodné navštívit zubního lékaře a ujistit se, že se nejedná o vážný problém. Potvrdí-li zubní lékař, že se jedná o přecitlivělost zubů, omezte konzumaci kyselých nebo sladkých potravin a nápojů, které mohou přispívat k erozi skloviny. Mezi ně patří:

 

  • sycené nápoje jako limonády a sodovky,
  • ovoce a ovocné šťávy, a to zejména citrusové,
  • alkoholické perlivé a chlazené nápoje,
  • sportovní nápoje.

Jíte-li nebo pijete-li něco kyselého, zanedlouho u skloviny dochází ke změkčení. Z tohoto důvodu je nutné si vyčistit zuby okamžitě po jídle, abyste chránili sklovinu. Pokud trpíte silnou erozí skloviny a přecitlivělostí, pak je vhodnější vyčkat s čištěním zubů několik hodin. Zkuste si zuby vyčistit před konzumací potravin či nápojů, abyste odstranili vrstvu plaku, a poté si ústa vypláchnout vodou nebo ústní vodou s obsahem fluoridu. Vyčkejte několik hodin, než sklovina opět ztvrdne, a poté si vyčistěte zuby jako obvykle.

 

Abyste si ulevili od přecitlivělosti, čistěte si zuby zubní pastou pro citlivé zuby s obsahem a argininu a uhličitanu vápenatého. Tyto složky fungují společně, blokují mikro kanálky v dentinu a chrání nerv. Pocítíte-li přecitlivělost, můžete trochu pasty konečkem prstu nanést na postižené místo a dopřát si tak rychlou úlevu.

Články